RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Ринок стискається: озвучено цікавий прогноз щодо газового майбутнього Росії

Російська влада може похитнутися на тлі змін газового ринку, адже в ЄС будуть поступово відмовлятися від газу, але країна і влада - це різні речі.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів директор незалежної консалтингової фірми East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

За його словами, відмова Європи від газу буде залежати від швидкості змін клімату. Чим швидше буде рухатися потепління, тим швидше Захід відмовиться не лише від газу, але і від всього викопного палива. Цілком реально, що це станеться до 2050 року.

"Росію ... сильно гальмує експорт газу, залежність від нього, будівництво непотрібних газопроводів. Видно, що європейський ринок стискається, а "Газпром" будує нові і нові газопроводи на ринок, який зникає. Причому говорить про "поворот на Схід", а основні газопроводи будуються на Захід. Росії краще якомога раніше відмовитися від звички контролювати ринки газу, тиснути на партнерів, а не продавати газ як звичайний товар", - зазначив Корчемкін.

Він додав, що нафту і вугілля Росія продає без політичного шуму, а специфіка газу в тому, що якщо він продається через трубу, то створюється жорсткий зв'язок між споживачем і виробником. У той же час експерт уточнив, що важко сказати, що буде, якщо в Європи зникне потреба в російському газі.

"Влада (в Росії, - "Апостроф") вміє керувати народом через телевізор. Може виявитися навіть згуртування навколо [президента Росії Володимира] Путіна. Щось на зразок "вороги намагаються нас зламати, але ми тримаємося міцно". Як Північна Корея: живуть погано, в порівнянні з Південною Кореєю, але разом всі борються із зовнішніми ворогами, які їм заважають жити", - підсумував Корчемкін.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Кремль у будь-яку хвилину готовий перекрити транзит газу в Європу - Михайло Корчемкін.