RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Прийнято остаточне рішення про видворення Саакашвілі з України: в мережі вказали на цікавий казус

Верховний суд України визнав законними дії по реадмісії колишнього голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі в Польщу.

Про це повідомляє прес-служба суду в Facebook.

"Позивач просив визнати незаконними дії цих органів влади від 12 лютого 2018 року про виконання рішення компетентного органу про повернення позивача в країну попереднього перебування. Верховний суд залишив в силі рішення судів попередніх інстанцій, якими Саакашвілі відмовлено в позовних вимогах", - йдеться в повідомленні.

Рішення було прийнято під час судового засідання 19 листопада, повний текст постанови буде підготовлений протягом п'яти днів.

"Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточою і оскарженню не підлягає", - підкреслюють у Верховному суді.

Блогер Назар Приходько прокоментував на своїй сторінці в Facebook позбавлення громадянства політика та звернув увагу на цікаву деталь.

"Я так не вважаю але! Виходить, що повернення йому громадянства незаконно?", - написав він.

У липні 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував в США.

10 вересня 2017 року Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників, що супроводжувалося протистоянням з прикордонниками і правоохоронцями. Суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України.

12 лютого 2018 року Саакашвілі був затриманий в Києві, після чого доставлений в аеропорт «Бориспіль» і відправлений на літаку в Польщу. МВС України заявило, що згідно з рішенням суду Саакашвілі перебував на території України незаконно, тому був повернутий до країни, звідки прибув.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Саакашвілі повернувся в Україну після того, як 28 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський скасував указ Порошенка про позбавлення політика громадянства України.

7 жовтня Головна військова прокуратура відкрила кримінальну справу за заявою Саакашвілі про насильницькі дії і "незаконне" його переміщення через державний кордон України в Польщу в 2018 році.