RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Блокування сайтів ЗМІ в Україні: що обговорили на комітеті в Раді

Комітет з питань свободи слова на засіданні 14 квітня розглянув ситуацію з блокуванням українських ЗМІ, зокрема "Апострофа".

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Так, комітет розглянув звернення керівника "Апострофа" Катерини Москаленко щодо обмеження доступу користувачів інтернету до 12 українських ЗМІ, в тому числі і до "Апострофа".

Представники "Апострофа" і "Главкому" повідомили, що доменні імена їх і ще ряду видань були заблоковані в рамках кримінального провадження, порушеного за зверненням колишнього держслужбовця Павла Барбула за статтею 182 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності приватного життя).

Катерина Москаленко зазначила, що "Апостроф" вважає звинувачення на свою адресу безпідставними. За її словами, дане кримінальне провадження було закрито 10 березня 2021 року у зв'язку з відсутністю складу злочину. Проте 24 березня провайдер заблокував видання, оскільки в рамках кримінального провадження за клопотанням адвоката було винесено постанову про арешт 12-ти українських ЗМІ шляхом заборони доступу користувачів до сайтів цих видань. Судовий розгляд клопотань про скасування арешту триває.

Зараз робота одного з цих видань, сайту "Главком", розблокована після звернення в суд. Робота ще ряду інтернет-видань була відновлена після того, як вони спростували опубліковану інформацію про позивача.

Керівник "Главкому" Віктор Шлінчак зауважив, що це не перший випадок блокування роботи сайтів інтернет-ЗМІ і зазначив неправомірність таких дій під час арешту майнових прав. За його словами, таким чином може здійснюватися перешкоджання журналістській діяльності.

Пропозиції представників ЗМІ виклала шеф-редактор проекту "Главком" Юлія Лимар.

Пропонується:

  • внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими заборонити при арешті майнових прав блокувати доменні імена ЗМІ без спеціального рішення суду;
  • ввести регулятора, який буде реєструвати інтернет-ЗМІ, оскільки зараз діяльність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на них не поширюється;
  • внести зміни до Закону "Про інформаційні агентства", вказавши, що вони несуть відповідальність за надану інформацію як ЗМІ, а не тільки отримують доходи від її продажу.

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич зазначив, що комітет не може втручатися в розгляд справи в суді, однак висловить свою позицію щодо загальної практики таких випадків.

Відзначається, що комітет з питань свободи слова прийняв до відома інформацію про блокування домену інтернет-видання "Апостроф" і прийняв рішення спільно з комітетом з питань правоохоронної діяльності та комітетом гуманітарної та інформаційної політики розробити звернення до голови Верховного Суду України з проханням в подальшій практиці до законодавчого врегулювання даного питання врахувати випадки з арештом доменів ЗМІ при розгляді майнових питань.

Також комітет звернеться до керівника Національної поліції України за роз'ясненням у кримінальних справах, які розглядалися під час засідання, а також проханням розглянути можливість повного і всебічного розслідування щодо кожного ЗМІ окремо.

Читайте також матеріал "Апострофа": Ефект Барбула і Стрейзанд: чим закінчиться війна скандального екс-чиновника із засобами масової інформації.