RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Якщо зламаємо систему, стане ще гірше: що не так з ініціативою Зеленського для корупціонерів

Антикорупційна інфраструктура в Україні, серед яких Національне агентство з питань запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Вищий антикорупційний суд, була сформована за прямої участі західних партнерів, але при цьому показала невисоку ефективність. Тому Захід, з одного боку, об'єктивно незадоволений рівнем корупції в Україні, але публічно критикувати власне дітище не може.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте: "Це не сталінізм": Зеленський запропонував прирівняти корупцію до держзради на час воєнного стану

За інформацією журналістських джерел, після того, як парламент, підтримавши ініціативу президента Володимира Зеленського мав прирівняти корупцію до держзради, на Банковій планували розширити повноваження СБУ, дозволивши їй розслідувати корупційні справи на суму понад 24 мільйони гривень.

Після критики Заходу, представники якого побоюються за незалежність антикорупційної вертикалі, в Офісі президента відмовилися від такої ідеї. Тепер у планах ОПУ не позбавляти НАБУ права розслідувати велику корупцію, а надати СБУ аналогічні можливості.

Джерела в НАБУ кажуть, що це "погана ідея", оскільки у Бюро можна буде відібрати будь-яку справу, що може спричинити хвилю позовів до Європейського суду з прав людини, а також буде підставою для претензій з боку США та ЄС.

Такий варіант також незручний і з процесуальної точки зору.

Військовий експерт Іван Ступак, який раніше проходив службу в управлінні СБУ по Київській області, наполягає, що такі процесуальні зміни лише навісять на спецслужбу більше роботи і відволікатимуть від вирішення контррозвідувальних та оперативних завдань, що є особливо чутливим в умовах воєнного стану.

"Ми ризикуємо повернутися до ситуації, яка була раніше, коли різні правоохоронні структури постійно "ділили" справи по підслідності. Знову почнеться "бухгалтерський облік": більше сума 24 млн або менше. Знову почнуться суперечки, хто кому передає справу, що тільки гальмує розслідування. Зараз система в цілому збалансована: криміналом та оргзлочинністю займається поліція, економічними злочинами - БЕБ, корупцією - НАБУ, злочинами військових та силовиків - ДБР, а контррозвідка, лови диверсантів та навідників - за СБУ Так, є деякі особливості та недоліки, але якщо ламати цю систему, буде лише гірше", – каже Іван Ступак.

Докладніше: "Вічна боротьба": чому Зеленський вирішив лякати казнокрадів держзрадою

  • Вас може зацікавити:

На окупованій ЗАЕС крали сотні мільйонів: нардеп розкрив подробиці

"Заробляв" на гуманитарці: НАБУ викрило схему заступника міністра

"Міс овочерізка" отримала підозру: що відомо про скандальну київську чиновницю