RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Загибель українських полонених в Оленівці і розстріл солдата Мацієвського: ООН зробила заяву

Моніторингова місія ООН з прав людини опублікувала нову доповідь щодо знищення українських військовополонених російською армією. Зокрема, у ній описана ситуація з вибухами в колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, у результаті чого загинули та отримали поранення українські військовополонені.

Про це повідомляє пресслужба місії.

Читайте також: Ордер Путіну: що чекає на диктатора після рішення Міжнародного кримінального суду

Місія дійшла висновку, що вибухи у колонії в окупованій Оленівці, не стали наслідком запуску українськими силами ракети HIMARS, як стверджувала Росія.

"На основі інтерв’ю з понад 50 свідками і постраждалими, а також аналізу доступних відео і фотографій, УВКПЛ дійшло висновку, що вибухи не були спричинені ракетами HIMARS, запущеними українськими збройними силами. Ступінь пошкоджень стін, стелі, даху та вікон казарми, стан двоярусних ліжок усередині, розмір залишкового кратера і радіус удару не характерні для ударів боєприпасами HIMARS", – зазначається у звіті.

Там зауважили, якби це була ракета HIMARS, однієї було б достатньо для значно більших пошкоджень, руйнувань казарми і прилеглої території.

Також у доповіді йдеться про те, що докази узгоджуються з траєкторією польоту снарядів зі сходу на захід.

Доповідь звинувачує РФ в утриманні полонених біля лінії фронту, що порушує норми міжнародного гуманітарного права, та у відмові дати представникам ООН доступ до місця події. Згадується, що українських полонених змушували доставляти на позиції росіян снаряди та інші речі - за мінними полями та під обстрілами, забирати з поля бою поранених росіян.

Місія закликала до подальшого розслідування цієї "смертоносної атаки" у липні 2022 року, коли загинув 51 український військовий і було поранено щонайменше 139 полонених.

Окрім того, в ООН визнали справжнім відео вбивства російськими військовими беззбройного українського полоненого солдата Олександра Мацієвського, який перед цим сказав "Слава Україні!". У доповіді повідомили ще про шість випадків позасудових страт українських військових.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що нейромережа Midjourney змоделювала і показала, як проходитиме трибунал над обвинуваченим у воєнних злочинах президентом РФ Володимиром Путіним.

  • Вас також може зацікавити:

Яким має бути трибунал над Росією: в Україні назвали два можливі варіанти

Путін потрапив під суд за злочини проти дітей: нові деталі

Росія викрала понад тисячу українських дітей: у які регіони вони потрапили