RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Дострокові вибори в Раду: джерела розповіли про несподівану позицію Зеленського

Проведення дострокових виборів до Верховної Ради в липні знаходиться під загрозою, оскільки в разі неприйняття нардепами закону "Про державні закупівлі", Центральна виборча комісія не встигне вчасно роздрукувати бюлетені.

Про такий сценарій розвитку подій, останні два тижні відкрито попереджають в ЦВК і Комітеті виборців України.

"Чинний закон про державні закупівлі зараз не дає можливості закупити всі необхідні товари і послуги. До дня голосування залишилося 55 днів, фактично ми бачимо, що найбільш критична ситуація пов'язана з виборчими бюлетенями, тобто у нас буде тільки 17 днів, щоб закупити бюлетені... ми готові працювати в будь-якому режимі, щоб ці вибори відбулися, але нам потрібні інструменти, щоб рухатися чітко по процедурі", - повідомила журналістам секретар комісії Наталія Бернацька.

У той же час, за словами голови комісії Тетяни Сліпачук, за два місяці до виборів не можна приймати закон "з коліна", оскільки порушуються виборчі права громадян.

"Ми ще з минулого року неодноразово зверталися до парламенту з проханням прийняти відповідні закони в строк", - нарікає Сліпачук. За її словами, для прийняття необхідних рішень залишився "день-два", після чого можливості для проведення тендерних процедур будуть скорочуватися.

У ситуації, коли закон все ж не приймуть, дату виборів доведеться перенести.

Більш того, на думку співрозмовників "Апострофа", наближених до команди чинного президента, у відтермінуванні дати виборів зацікавлений і сам Володимир Зеленський.

"У нього в команді як і раніше впевнені, що його виборець - молодь, яка на літо роз'їжджається хто-куди. І для того, що забезпечити максимальну явку на вибори, найкраще перенести день голосування на початок вересня", - розповідає "Апострофу" один з представників парламенту.

Перенесення дати виборів вигідне і окремим депутатам, особливо тим, хто має намір спробувати своє щастя на мажоритарних округах.

"Часу на виборчу кампанію залишилося мало. Тому навіть один або два додаткові місяці на підготовку можуть істотно допомогти. Та й рейтинг Зеленського з кожним днем буде падати, тому шанси отримати мандат зростають", - розповідає один з депутатів-мажоритарників.

Детальніше про можливий зрив виборів читайте в матеріалі "Апострофа": Розпустити не можна залишити: два головних сценарію на вибори 21 липня.