RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

В Україні розповіли, скільки і яких миротворців потрібно для врегулювання конфлікту на Донбасі

У складі можливої миротворчої місії ООН на Донбасі має перебувати не менше 30 тисяч осіб, з яких більша частина буде військовими.

Про це "Апострофу" розповів колишній посол України в Хорватії Олександр Левченко.

За його словами, для реінтеграції невеликої частини території Хорватії, яка також перебувала в першій половині 1990-их років під окупацією, знадобилось 5000 військовослужбовців, 800 поліцейських, 100 військових спостерігачів та до сотні іноземного персоналу. Така чисельність контингенту забезпечувала мир на території, де проживало 150 тисяч громадян.

"На окупованому Донбасі проживають 2,8 млн громадян. 1-й і 2-й армійські корпуси так званих ДНР і ЛНР налічують 37,5 тис. осіб, а в Сербській Країні було 7,5 тис. сепаратистських військових і 1,5 тис. місцевих поліцейських. Якщо ми хочемо застосувати хорватську схему, має йтися про контингент чисельністю від 25 до 90 тисяч військових і поліцейських. Звісно, 90 тисяч – нереалістична цифра, тож можемо орієнтуватися на 50 тисяч осіб. Але я усвідомлюю, що забезпечити присутність такої кількості миротворців дуже складно, тож можемо говорити про 30-40 тисяч осіб, з яких 85% - це військовий компонент, а решта 15% - поліцейський", - резюмує дипломат.

На його думку, у військового контингенту повинно бути легке озброєння і бронетранспортери, а у поліцейського - тільки стрілецька зброя.

Детальніше про використання хорватського досвіду для вирішення проблеми Донбасу читайте в інтерв'ю "Апострофа" з колишнім послом України в Хорватії Олександром Левченком: По Донбасу є чотири сценарії, на один з них розраховує Путін.