RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Другий фронт: стало відомо, кому вигідно розпалювання серйозного конфлікту між Україною і Угорщиною

Розпалювання конфлікту між Україною і Угорщиною через мовну статтю українського закону про освіту вигідно тим, хто хоче, щоб на цьому грунті Україна мала другий фронт.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявила угорський політик і голова Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні.

За її словами, в даному конфлікті праві обидві держави.

"Україна хоче, щоб національну мову знали всі, хто тут живе, і могли на ній вільно розмовляти. Я це розумію, для мене українська мова - все. Але я не прихильник того, щоб насильно змушувати вчити державну мову. І я не прихильник подвійних стандартів, коли ваші міністри, даючи інтерв'ю, говорять по-російськи. Є закон, який чітко говорить про те, що чиновник повинен говорити державною мовою. Виходячи з цих подвійних стандартів, ми хочемо, щоб наші національні меншини досконало знали мову", - сказала Хортяні.

Вона додала, що на місці українських політиків зробила б все, щоб українську мову було вчити престижно, щоб її хотіли вивчати всі національні меншини.

"Ось я, приїхавши в Україну, зупинилася в готелі, не буду його називати, і його власниця за 26 років не спромоглася, щоб рахунок видавали українською. І тому, що угорці, як кажуть, не хочуть вивчати українську мову, не вірте. Це я вам кажу: молодь уже знає потроху, але немає нормальних підручників, немає вчителів, немає словників. Я вам чесно можу сказати, що весь час ставилося питання: дайте нам словники. Угорці вже були готові дати кошти на це, але не знайшлося тих, хто б зробив переклад, хто б цим займався. До того ж немає кваліфікованих вчителів, які могли б професійно навчати", - зазначила політик.

Хортяні підкреслила, що вважає - 7-ма стаття закону про мову освіти була прийнята передчасно.

"Закон чудовий, але зараз його втілювати в життя - це купа проблем. І, звичайно, угорці будуть говорити: "Так, ми цей закон не виконали, адже де цей підручник, словник, учитель?"- уточнила вона.

Разом з тим, політик зазначила, що Міністерство освіти не може забезпечити умови, щоб нацменшини мали можливість вивчати українську мову, якщо в державному бюджеті не будуть закладені на це кошти і якщо не будуть розроблені програми.

"Цього вимагають вже 26 років. Ви це бачите? Чи не бачите. А те, що говорить влада, це говорять ті, хто хоче реваншу. Вони були зацікавлені, щоб на цьому грунті Україна мала другий фронт. А ми проти цього, тому що дуже довго будували місток Україна-Угорщина ", - сказала вона.

Хортяні додала, що Угорщина просить відстрочити цей закон на п'ять років, поки угорці на Закарпатті оговтаються, і дати конкретні (не на словах, а на папері) гарантії - і тоді Угорщина не буде нічого блокувати.

"Це їх (хоч і не найкращий) інструмент хоч якогось впливу. Вони ж знають, що найближчим часом нам не світить ні НАТО, ні Євросоюз, ми там не будемо п'ять років мінімум. Вони могли б не підтримувати санкції проти Росії, але цього не зробили. ЄС об'єднався і оголосив ці санкції", - підсумувала вона.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Україні загрожує війна на два фронти, не тільки з Росією - європейський політик.