RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вони нам все віддадуть: український генерал пояснив, як потрібно діяти проти агресії Кремля

Україні необхідно працювати по всіх можливих напрямах міжнародної політики, щоб посилювати тиск на Росію.

Про це розповів "Апострофу" екс-заступник голови Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Він вважає, що переданий недавно в міжнародний суд ООН меморандум у справі про порушення РФ Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму зіграє свою роль в українсько-російському конфлікті в кінцевому, стратегічному результаті.

"Питання в тому, що хотілося би все зараз і одразу. Але світова політика вимагає серйозних зусиль, ресурсів і часу. Як для початку процесу проти Росії сьогоднішній меморандум - це хороший "подарунок" росіянам. Почасти, щоб збити порив їхньої великої антиукраїнської політики. Але над цим треба працювати. Десь у нас вже є перемоги, що дуже добре. Адже фахівці за напрямками - не тільки дипломати, а і юристи - вчаться, як це використовувати. Так, ситуація складна, але треба над цим працювати", - переконує Романенко.

За словами генерала, іншим успіхом України є виграш у "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі 4,64 млрд доларів за недопоставку узгоджених транзитних обсягів газу.

"З урахуванням того, що ми програли 2 мільярди, вони нам повинні за "Газпромом" віддати ще 2,5 мільярда. Рано чи пізно, але віддадуть. Але ж те, що вони не віддають борги, - це підрив російського іміджу, їх великодержавних імперських амбіцій. Тому рано чи пізно ці гроші мають нам повернутися", - відзначає він.

Однак, також ескперт вважає, що попереду ще багато роботи.

"Україні ж потрібно діяти в усіх напрямках. Десь у нас вже з'явилися певні успіхи, але дії необхідно нарощувати в різних сферах: у міжнародних організаціях, економічному, соціальному, політичному, військовому секторах", - резюмує Романенко.

Детальніше про можливі дії України і плани Кремля читайте в матеріалі "Апострофа": Росія зібрала проти України сотні тисяч військових: єдине, що стримує Путіна.