RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Стало відомо, навіщо Росія влаштовує блокаду України в Азовському морі

Недавніми провокаціями в акваторії Азовського моря Кремль прагне змусити Україну вийти з договору про дружбу з Росією, а також створити навколо українського Приазов'я "логістичний зашморг".

Про це "Крим.Реалії" розповів політолог, директор Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозський.

За його словами, в цьому регіоні Росія переслідує відразу кілька цілей.

"Перша - створити в акваторії Азовського моря ситуацію, яка змусить Україну поставити питання про перегляд діючого великого договору про дружбу з Росією. Цей договір цікавий кількома аспектами. По-перше, це зафіксований в ньому статус Азовського моря як внутрішніх вод Росії і України. По-друге, взаємне визнання сторонами державних кордонів. Якщо Україна в односторонньому порядку вийде з даного договору, то Росія буде розглядати це як відмову від визнання кордонів. тобто як відмову від боротьби як за Крим, так і за окуповані території. Очевидно, що Кремль використовує цей аргумент в подальшій боротьбі за визнання Криму російською територією ", - вважає Батозський.

Політолог також стверджує, що для РФ буде вигідна зміна статусу Азовського моря.

"У цьому випадку Москва буде виходити з того, що новий державний кордон повинен включати в себе Крим. А оскільки Україна ніколи на це не погодиться, Росія буде і далі вважати Азовське море внутрішніми водами. Що дозволить їй виправдовувати безконтрольне нарощування сил на Азові міркуваннями безпеки і невизначеності", - відзначає він.

Ще одна мета Кремля, яка переслідується в Азовському морі - блокування українською торгівлі та створення економічних проблем.

"Друга мета Росії - створення навколо українського Приазов'я "логістичної зашморгу" шляхом умисного, на межі закону, обмеження свободи судноплавства. Це робиться через незаконні огляди слідуючих в українські порти кораблів силами ФСБ. Через це порушується графік маршруту, що призводить до прямих збитків судновласників. Інший спосіб обмежити свободу судноплавства - це створення постійних "пробок" на шляху проходження кораблів через Керч-Єнікальську протоку шляхом надуманих обмежень, пов'язаних з роботами зі спорудження мостового переходу з материкової Росії до українського Криму. Таким чином, створений Росією "логістичний зашморг" завдає прямих збитків маріупольським металургійним комбінатам, адже нарощувати їм логістику через існуючу залізничну мережу на сьогоднішній день неможливо ", - підкреслює експерт.

Детальніше про затримання торгових кораблів в Азовському морі і можливу блокаду України читайте в матеріалі "Апострофа": Росія створює блокаду на новому напрямку: генерал озвучив головні загрози для України.