RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Трампа помітили замашки, які загрожують всьому світу

Гучна відставка міністра оборони США Джеймса Меттіса може бути пов'язана з розбіжностями з політикою президента Дональда Трампа, зокрема, із заявою про виведення військ з Сирії.

Про це "Апострофу" розповів професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка Сергій Галака.

"Розбіжності між Трампом та Меттісом були давно, бо основною ідеєю Трампа було повернути війська додому, зосередитися на американських проблемах. Мовляв, ми не повинні воювати за весь світ, вирішувати всі проблеми; нехай союзники самі докладуть зусиль і платять. А Меттіс відстоював позицію збереження союзницьких відносин, більш системний підхід до вирішення проблем. Оскільки він мав досвід участі в військових діях на Близькому Сході і розумів, про що йдеться.", - зазначає Галака.

Експерт вважає, що з точки зору Меттіса, Трамп "перейшов червону межу" несподіваним рішенням про повне виведення військ з Сирії і часткове з Афганістану.

"Меттіс написав Трампові листа про відставку і зробив це демонстративно: він же міг просто тихо піти в відставку... Трамп просуває версію, що Меттіс — хороший фахівець і міністр, багато зробив, але в лютому йде на пенсію. Меттіс у листі чітко підкреслив, що він бажає президенту знайти на цю посаду людину, погляди якої будуть узгоджуватися з поглядами Трампа. Тобто він прямо каже, що не згоден з цією політикою", - підкреслює професор.

За його словами, політика Трампа може загрожувати всій світовій архітектурі безпеки.

"Трамп робить ставку на власний "ядерний" електорат: була передвиборча обіцянка вивести війська з Середньої Азії та Близького Сходу — "повернути хлопців додому". Нехай союзники несуть свою ношу відповідальності, платять за власну безпеку. Це відмова від координації дій на міжнародній арені... Такий унілатералістський підхід характерний для консервативних республіканців, але в Трампа він уже гіпертрофований і веде до деструктивних наслідків у світовій архітектурі безпеки, яка дуже вигідна для США, бо приносить політичні та матеріальні вигоди", - вважає експерт.

Детальніше про це читайте в матеріалі: Ігри Трампа за владу: чому пішов проукраїнський міністр в США.