RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Скандал між Україною і США: якими будуть наслідки

Заява генпрокурора Юрія Луценка про список "недоторканних", який він нібито отримав від посла США Марі Йованович, може мати неприємні наслідки для відносин між Києвом і Вашингтоном.

Про це "Апострофу" розповів дипломат, керівник фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

За його словами, цей скандал уже позначився на україно-американських відносинах

"Якщо Держдепартамент дезавуює заяву українського прокурора, то це значить, що між державою Україна і державою США є непорозуміння. А тут не просто дезавуювали, а ще й назвали неправдивою. Фактично, український високопосадовець обвинувачується у тому, що намагається кинути тінь на репутацію американської держави. Це конфліктна ситуація - відкритий конфлікт. Наскільки далеко він зайде та якими будуть наслідки - інше питання. Враховуючи, що у нас змінюється президент, а це найбільш вірогідно, на виборах, тому, можливо, це не матиме продовження. Але це може позначитися на позиції Держдепу як щодо співпраці з українською правоохоронною системою, так і державою взагалі", - попереджає Яременко.

Однак, в той же час, даний конфлікт навряд чи вплине на загальну стратегію США по відношенню до України.

"Чи скасують програму військової допомоги? Думаю, що до цього не дійде. Тому що тут є національні інтереси США, які важливіші за непрофесійність, інтриганство деяких українських посадовців", - висловився дипломат.

Детальніше про скандал читайте в матеріалі "Апострофа": Луценко проти США: як генпрокурор напаскудити Україні.