RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Як узяти гору над Росією в боротьбі за Київську Русь: озвучено цікавий сценарій

Україні слід на політичному рівні заснувати і зробити популярною ідею спадковості держави від Київської Русі та вибудувати систему формування політичних еліт, щоб виграти у Росії інформаційну війну за історичну спадщину.

Про це заявив військовий експерт і блогер Олексій Арестович в інтерв'ю "Апострофу".

Він зазначив, що у період президентства Петра Порошенка ряд локальних битв на інформаційному фронті були програні Україною через зайву радикальність обраного на державному рівні курсу розвитку.

"Порошенко, зокрема, погорів на заграванні з етнічним націоналізмом. Націоналізм буває двох видів - етнічний і політичний. Для України етнічний націоналізм не годиться, тому Шарій виграє у об'єднаних націоналістів. Етнічний націоналізм призводить до розриву зв'язку часів. Викидаються цілі століття, наприклад, радянський період, коли Україна була в Російській імперії. Така розірвана історія не може відбутися. Крім того, етнічний націоналізм витісняє чужі нації, викидає з себе людей", - зазначив він.

Також він надав альтернативний варіант розвитку української ідентичності, який є більш ефективним в питаннях об'єднання людей.

"Політичний - дозволяє в себе включити все, відновити зв'язок часів від Київської Русі до майбутньої Русі. Він дозволяє сказати про те, що українська земля згенерувала створення мінімум п'яти націй - польської, української, російської, єврейської та кримсько-татарської. Що всіх цих людей, всіх цих персонажів ми вважаємо частиною української історії, що можна нарешті повернутися до історії еліт. Починаючи з історії Грушевського, у нас - історія народу, в той час як європейська світова історія - це історія еліт. Народ "безелітний" приречений програвати один геополітичний бій за іншим", - пояснив Арестович.

Експерт запропонував ряд конкретних кроків, які би дозволили значно зміцнити позиції України в світі в плані інформаційної політики. Ці кроки, зокрема, пов'язані з виробництвом певного культурного продукту і перейменуваннями (поверненнями реальних історичних назв).

"Якщо перезаснувати України, я б навіть перейменував її в Русь-Україну, як вона в церковних документах досі називається, тоді вийде дуже цікава штука. Чи будуть росіяни бунтувати проти держави, яка називається "Русь", і як багато з них побіжить до Москви? Частину ми перехопимо. Треба перехоплювати на державному рівні, координуючи як наукові дослідження, так і комп'ютерні програми, мультики для дітей, голівудські фільми. Якщо вони перемагають, і вони передирають цей дискурс, що була Київська Русь, Московська Русь, Російська імперія, то ми стаємо "вигадкою" австрійського генштабу, польської розвідки", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше американський історик Тімоті Снайдер запропонував перейменувати російську мову в Україні, щоб у країні існувала українська версія російської мови для внутрішнього використання.