RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Зеленський прилетів до Польщі і потрапив в скандал з українцями

Президент Володимир Зеленський 31 серпня з офіційним візитом прибув до Польщі, де буде знаходитися два дні.

Про це повідомляє його прес-служба.

Вже відбулася офіційна церемонія зустрічі Зеленського з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Після цього вони поспілкувались в форматі тет-а-тет.

Крім цього заплановано переговори делегацій під головуванням президентів.

В цей же день 38 громадських організацій українців з 21 країни світу звернулися до Зеленського з відкритим листом, в якому висловили стурбованість, що він не збирається зустрічатися з представниками діаспори в Польщі в рамках свого візиту.

Посилання на текст листа опублікувала на своїй сторінці в Facebook лідер громадської ініціативи "євромайдан-Варшава" Наталя Панченко.

У листі підкреслюється, що згідно з останніми дослідженнями, проведеними в 2019 році, в Польщі проживає близько 1,27 млн українців. Крім цього, за даними Світового банку, в 2018 році українці з-за кордону поповнили бюджет України на 14 млрд доларів, що становить 11,4% ВВП країни.

Серед питань, які діаспора хоче негайно обговорити - введення електронного голосування для громадян України, які перебувають за кордоном, дотримання конституційного права громадян України за кордоном бути обраними і мати своїх представників в органах державної влади, запровадження множинного громадянства, створення програми повернення для трудових мігрантів.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Дональд Трамп вирішив скасувати свій візит до Польщі на заходи з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни в зв'язку з ураганом "Доріан". В ході цього візиту планувалася його зустріч з українським президентом.