RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

З'явилося пояснення, чому Росія вимагає від України нового контракту з транзиту газу

Для президента Росії Володимира Путіна принципово уникнути виплати Україні боргів за рішенням Стокгольмського арбітражу, тому він прагне змусити Київ укласти новий контракт по транзиту газу на своїх умовах.

Про це "Апострофу" розповів директор консалтингової фірми East European Gas Analysis Михайло Корчемкін

За його словами, відмова від рішення Стокгольмського арбітражу важлива не стільки для "Газпрому", скільки для самого Путіна.

"Москва вимагає обов'язкової відмови від рішення Стокгольмського арбітражу. Для Москви та для "Газпрому" дуже важливо, щоб "Нафтогаз" забув про ці $2,6 млрд, які "Газпром" повинен заплатити українській компанії за порушення. Це камінь спотикання, через який, скоріше, Путін, а не "Газпром", не зможе переступити. З іншого боку, Україна не зможе відмовитися, тому що вона виграла справу. Який їй сенс?", - говорить Корчемкін.

Експерт зазначає, що колишній газовий контракт 2009-го року ніколи не виконувався, при цьому порушення були з боку Росії.

"Єдине, що виконувалося - це тариф, формула оплати за транзит газу. Всі інші параметри не виконувалися. Найголовніше - обсяг ніколи не був виконаний... Якщо подивитися квартальні звіти "Газпрому", то навіть там вказано, що ніяких порушень у виконанні плану з боку "Нафтогазу" не було", - відзначає Корчемкін.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Кремль в будь-яку хвилину готовий перекрити транзит газу в Європу.