RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Камінь спотикання: стало відомо про конфлікт у владі України з важливого питання

У Верховній Раді ніяк не можуть домовитися про зміну складу Центральної виборчої комісії через більшу, ніж це необхідно за регламентом, кількость претендентів.

Про це йдеться в статті на "Апострофі".

"Проблема полягає в тому, що довіри в парламенті один до одного немає. Ніхто не дасть гарантій, що чийсь представник не опиниться за бортом", - пояснює ситуацію депутат "Народного фронту" Леонід Ємець.

На думку народного депутата, президент повинен заново внести подання на призначення кандидатів, зменшивши список, як мінімум, на двох осіб (до 12-ти), даючи можливість обрати представника "Оппоблока". Але ніхто не хоче поступатися свою людиною, оскільки всі бояться "кидка".

Крім того, питання ЦВК став каменем спотикання на зустрічі лідерів НФ, в тому числі голови партії Арсенія Яценюка і спікера Андрія Парубія з президентом Петром Порошенком, яка відбулася в понеділок увечері, 2 липня. Розмови не вийшло. "Посварилися через ЦВК", - прокоментував її підсумки співрозмовник "Апострофа" в НФ, близький до керівництва партії.

Крім того, цю ж інформацію підтвердило джерело і в Адміністрації президента. Домовитися дійсно так і не вдалося. "Обговорювалися різні варіанти виходу з ситуації, в тому числі, звільнення "за власним бажанням" двох членів комісії, які були обрані в 2014 році і термін повноважень яких ще не закінчився. Це дозволило б без проблем ввести нинішніх 14 кандидатів і звільнити місце для 15-го", - запевняє співрозмовник "Апострофа" на правах анонімності.

Відзначимо, що на погоджувальній раді голів парламентських фракцій і комітетів спікер ВР Андрій Парубій закликав прийняти рішення про переформатування складу ЦВК на пленарному засіданні, яке відбудеться у четвер, 5 липня. "Пам'ятайте, ми говорили з головами фракцій, і я тоді зазначив, що консультації можуть тривати до 1 липня, далі ми будемо переходити до вирішення в залі, якщо не буде досягнуто політичного компромісу, тому що в серпні ЦВК вже повинен починати певні дії з підготовки до виборів президента. І тому відтягувати нам нікуди, і тому в четвер ми повинні це питання пройти, прийняти рішення і нарешті оновити українську ЦВК", - заявив він.

Його підтримав лідер фракції БПП Артур Герасімов. Голова фракції НФ Максим Бурбак теж, але з красномовними застереженнями. За його словами, "Народний фронт" хотів би перед голосуванням зустрітися з усіма претендентами на посади в комісію, а взагалі ротацію можна провести до кінця сесії - тобто не в цей четвер. Восьма сесія Ради триватиме до 20 липня, хоча пленарні засідання закінчуються 13 липня. За даними "Апострофа", сесію можуть закрити в найближчу п'ятницю. Після чого народні обранці вирушать на канікули до вересня.

За інформацією "Апострофа", на засіданні фракції НФ, що відбулося в понеділок, 2 липня, ніхто з кандидатів в ЦВК не був запрошений. А у вівторок "фронтовики" знову зажадали врахувати інтереси всіх депутатських об'єднань в Центрвиборчкомі, продовжуючи напирати на відповідну резолюцію ПАРЄ.

Детальніше про переговори про оновлення ЦВК читайте в матеріалі "Апострофа": На межі зриву: чому навколо ЦВК знову "побили списи" Порошенко і Яценюк.