RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Скандал з розкраданнями в армії: Порошенко прийняв важливе рішення

У зв'язку зі скандалом з розкраданнями в оборонному секторі президент України Петро Порошенко підписав указ "Про реформування оборонно-промислового комплексу і підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення".

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Документ ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 березня 2019 року.

"Рада національної безпеки і оборони України, з огляду на необхідність посилення ролі вітчизняних оборонних підприємств незалежно від форми власності у виконанні завдань із забезпечення сил безпеки і оборони новим і модернізованим озброєнням і військовою технікою в умовах агресії Російської Федерації визначила ряд завдань, в тому числі для уряду і Міністерства економічного розвитку і торгівлі України", - йдеться в повідомленні.

У рішенні йдеться про проведення огляду оборонно-промислового комплексу. Кабінету міністрів України доручено забезпечити проведення такого огляду в установленому порядку.

Уряду також доручено забезпечити усунення корупційних ризиків, підвищення рівня прозорості та посилення контролю з боку держави і громадськості за діяльністю Державного концерну "Укроборонпром" та інших державних підприємств оборонно-промислового комплексу. Для цього уряд повинен вжити заходів щодо притягнення представників держав-партнерів до роботи Наглядової ради Державного концерну "Укроборонпром".

Крім того, Кабміну доручено опрацювати питання про доцільність утворення центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через міністра економічного розвитку і торгівлі України, з покладанням на цей орган окремих функцій з реалізації державної військово-промислової політики, управління об'єктами державної власності у відповідній сфері та контролю за їх діяльністю, в тому числі Державним концерном "Укроборонпром".

Кабінет міністрів також повинен в місячний термін організувати із залученням міжнародних експертів аудиту Державного концерну "Укроборонпром" та підприємств - учасників цього концерну і за його результатами інформувати громадськість.

Також повинні бути розроблені і внесені на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про державне оборонне замовлення", в якому повинні передбачити підвищення рівня прозорості державних закупівель.

На розгляд парламенту також повинні бути представлені законопроекти про посилення відповідальності, в тому числі кримінальної, за невиконання або неналежне виконання державного оборонного замовлення; внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо виключення з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, підприємств-учасників Державного концерну "Укроборонпром" і включення їх до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані; внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення ввезення складових для використання у виробництві продукції оборонного призначення.

Як повідомляв "Апостроф", про корупцію в поставках техніки і запчастин для ЗСУ було відомо практично у всіх правоохоронних органах, проте, як випливає з журналістського розслідування, проблема ігнорувалася роками.