RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Бомба уповільненої дії: на Заході вказали на загрозу відкриття Путіним другого фронту в Україні

Недостача життєво необхідних ресурсів в окупованому РФ Криму є для його жителів "бомбою уповільненої дії", що може призвести до нових військових дій з боку Росії на території України.

Про це повідомляє видання Neue Zürcher Zeitung, посилаючись на слова німецького політолога Андреаса Умланда.

Він пояснив, що для Кремля представляє інфраструктурну проблему сумнівна ситуація з постачанням в Крим прісної води. Так, в 2014 році Київ заблокував подачу прісної води з низин Дніпра по так званому Північнокримському каналу через перешийок Перекоп. Водні резерви, що скорочуються з тих пір, при одночасній нестачі власного виробництва електроенергії в Криму є для його жителів своєрідною віртуальною бомбою уповільненої дії з потенційними негативними економічними та соціальними наслідками.

"Як не дивно, Москва з 2014 року не зробила практично нічого для вирішення цієї проблеми. Так, наприклад, вона не побудувала великих підприємств з опріснення морської води і не прийняла заходів щодо розвитку регіональної енергетичної інфраструктури, завдяки чому можна було б нівелювати зростаючі проблеми із забезпеченням Криму прісною водою", - заявив політолог.

Також Умланд підкреслив, що якщо в найближчому майбутньому не буде знайдено принципове вирішення проблеми, наприклад, за допомогою будівництва великого опріснюваючого підприємства, то жителі Криму зіткнуться з нестачею прісної води, причому не тільки в економічному аспекті, а й у повсякденному житті.

"Зростання соціальної напруженості на півострові могло би також стати каталізатором ескалації між Росією і Україною. Наприклад, Москва могла б спробувати захопити заблокований зараз Києвом канал між Дніпром і Кримом. Це означало б введення російських регулярних військ на територію України і початок другої, тепер вже офіційної війни між двома найбільшими по території країнами Європи", - зазначив Андреас Умланд.

Як повідомляв "Апостроф", в 2019 році в окупованому Криму очікують посуху і дефіцит води для великих міст півострова.