RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Фігурант семи судових процесів: в чому звинувачували екс-керівника "Спецтехноекспорту" Барбула

Екс-керівник держпідприємства "Спецтехноекспорт" Павло Барбул, який розцінив публікації в 12 відомих українських інтернет-виданнях про його можливі зловживання як втручання в особисте життя, сам є фігурантом семи судових процесів.

Печерський суд заблокував низку українських ЗМІ: всі деталі скандального рішення

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

На тлі цікавих зв'язків батька Павла Барбула Олексія Барбула призначення 27-річного чиновника в "Спецтехноекспорт" стає цілком зрозумілим. Увагу ЗМІ молоде дарування привернуло до себе трохи раніше, ніж їм зацікавилися компетентні органи. Тут варто коротко відзначити, що геніальний менеджер був і є фігурантом семи судових процесів, в якості підозрюваного і обвинуваченого. Зокрема, він звинувачувався за статтями 191-5, 205-2 і 111-1 КК (розтрата за двома фактами 198 мільйонів і 55 мільйонів гривень держкоштів). Втім, у першій справі про розтрату 198 мільйонів він в 2018 році зміг (можливо, не без допомоги Генпрокуратури під керівництвом Юрія Луценка) відбутися звільненням "за згодою сторін".

Разом з тим, в 2019 році за екс-керівника "Спецтехноекспорту" взялося НАБУ, яке в той час розплутувало і гучну справу Свинарчука-Гладковського про корупцію в "Укроборонпрому". За версією слідства, чиновники, на чолі з Павлом Барбулом, залучили для агентського супроводу контракту з Міноборони Індії компанію з Об'єднаних Арабських Еміратів. За це "Спецтехноекспорт" перевів компанії $ 2,2 млн. Водночас, слідство встановило, що ніяких послуг, пов'язаних з агентськими супроводом контракту, посередник не надав, через що держава, в особі київського ДП "Завод 410 ГА", втратила понад 55,4 млн грн (за курсом 2015-2016 років, коли й відбувалися події).

Тоді Барбула заарештували, він провів деякий час в СІЗО і був випущений під заставу в 2 млн гривень, після чого в традиційній манері українських чиновників почав заминати справу у Вищому антикорупційному суді, надаючи суду всілякі експертизи, в яких стверджується, що дії Барбула нібито не заподіяли збитків державі.

Детальніше про те, чому екс-керівник "Спецтехноекспорту" замість очищення біографії ризикує потрапити в грандіозний скандал, читайте в матеріалі "Апострофа": "Ефект Барбула і Стрейзанд: чим закінчиться війна скандального екс-чиновника зі ЗМІ".