RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Позов проти РФ в Гаазі: у прокуратурі Криму повідомили про нові докази

Прокуратура Автономної Республіки Крим направила в Міжнародний суд ООН в Гаазі докази злочинів Росії на півострові.

Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства.

"Статус окупованої території тягне за собою те, що все, що там відбувається, має регулюватися певними міжнародно-правовими актами. І порушення положень цих актів, а саме Женевської конвенції 1949 року і Гаазького положення 1907 року підпадають під кваліфікацію статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни), в зв'язку з чим нами за заявою народного депутата України Мустафи Джемілєва було зареєстровано відповідне кримінальне провадження", - повідомив глава прокуратури Гюндуз Мамедов.

Він зазначив, що у виробництво увійшли розслідування фактів порушення прав і свобод людей, націоналізації і розкрадання майна, призов до військових формувань окупантів, зміна громадянства.

Мамедов зазначив, що перераховані факти є військовими злочинами, які розглядає суд у Гаазі. "У тих випадках, коли наші національні механізми не дають можливості притягнути винних до відповідальності, ми направляємо зібрані докази в Міжнародний кримінальний суд", - заявив він, додавши, що перші такі повідомлення відправили в суд громадські організації.

Також був підписаний спільний меморандум між прокуратурою та Українською гельсінською групою з прав людей для формування спільної доказової бази.

Як повідомляв "Апостроф", український юрист вказав на важливі моменти тексту постанови Міжнародного суду ООН в Гаазі за позовом України проти Росії.