RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Transparency International вказала на недоліки закону про антикорупційний суд Порошенка

Міжнародна організація Transparency International назвала три основних мінуса законопроекту президента України Петра Порошенка про створення антикорупційного суду і закликала його відкликати законопроект.

Відповідну заяву було розміщено на сайті організації.

обґрунтовані сумніви, що у разі ухвалення проекту Закону України №7440 "Про Вищий антикорупційний суд" він дозволить здійснити незалежний та неупереджений добір суддів та забезпечити належне функціонування майбутнього Вищого антикорупційного суду. ТІ Україна пропонує Президенту України відкликати законопроект №7440 та внести доопрацьований із врахуванням вищевказаних рекомендацій Венеціанської комісії", - заявили там.

В організації зазначили, що вони сумніваються в чесності процедури відбору суддів.

ередбачена лише дорадча роль Громадської ради міжнародних експертів. Її негативний висновок щодо кандидата на посаду судді може бути проігнорований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України – 11 голосами з 16 членів ВККС. Натомість Венеціанська комісія рекомендувала надати міжнародним організаціям та донорам вирішальну роль в процесі добору суддів. Відтак, під сумнівом чистота відбору суддів", - написали там.

Transparency International пише також, що під юрисдикцію цього суду повинні потрапляти тільки справи, ведені НАБУ і САП.

редметна підсудність Вищого антикорупційного суду не включає усі злочини, що підслідні НАБУ. Водночас – розширена до цілої низки злочинів, які підслідні Національній поліції України та Державному бюро розслідувань. У висновку Венеціанської комісії чітко вказано, що юрисдикція суду повинна відповідати підслідності НАБУ і САП. Це може завантажити Вищий антикорупційний суд надто великою кількістю справ", - написали там.

Також в Transparency International відзначили, що в законопроекті прописані нереалістично високі вимоги до кандидатів на посади судді. Таким чином, пишуть вони, коло можливих кандидатів буде занадто вузьким.

Нагадаємо, раніше в мережі з'явився текст даного законопроекту.