RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Допомагати Зеленському з судовою реформою буде адвокат Дроздов, який двічі змінював показання в справі про хабар судді

До складу Комісії з правової реформи при президентові України увійшов юрист, який раніше був фігурантом кримінальної справи про задокументовані СБУ хабарі одному з харківських суддів.

Про це повідомляють "Українські новини".

Під час роботи адвокатом, цей юрист нібито сам виступив ініціатором хабара, дізнавшись про арешт судді, написав "явку з повинною". Коли судді вдалося захиститися і постало питання про закриття справи, він заявив що "обмовив" суддю під тиском СБУ, а на відео СБУ давав йому не хабар, а сувенірні гроші.

Такі факти викладені в тексті Постанови про закриття кримінальної справи, а також в написаній суддею заяві.

Постанови про закриття кримінальної справи, а також у власноруч написаній суддею заяві, копію якої мають в своєму розпорядженні Українські Новини. В числі учасників робочої групи з питань розвитку законодавства про організацію судової влади і здійснення правосуддя затвердженої Указом Президента Комісії значиться доцент Національного юридичного університету їм Ярослава Мудрого, член ВККС, кандидат юридичних наук Дроздов Олександр Михайлович. При перевірці біографії, член консультативних рад при Верховному та Конституційному судах, співавтор діючих Правил адвокатської етики виявляється фігурантом наступної кримінальної справи .

18 жовтня 2012 року прокуратура Харківської області закрила кримінальну справу №49-3046 щодо судді одного з райсудів Харкова Ольги Донець. СБУ в 2010 році встановило відеоспостереження за кабінетом підозрюваного в отриманні хабарів судді. На відео було зафіксовано три епізоди отримання грошей від адвокатів, причому, одного з фігурантів було затримано разом з суддею відразу ж після передачі їй конверта.

Зафіксованим на відео СБУ виявився і співзасновник адвокатської компанії "АСАД" Олександр Дроздов. До його компанії звернулися двоє громадян, які виявили бажання напередодні посилення в Харкові правил боротьби з незаконною забудовою узаконити через суд свої будівництва. Були виписані юридичні документи на ведення справ фахівцями "Асад". Сам Дроздов заявив, що гендиректор компанії вирішив з ним проконсультуватися і передав для ознайомлення всі документи.

Потім Дроздов, не ставлячи до відома своїх партнерів і не маючи на це процесуальних прав, вирішив сам зайнятись питанням за допомогою своєї знайомої судді Донець.

У кримінальній справі зазначено, що 22 жовтня 2010 року Дроздов нібито сам запропонував судді 1500 доларів за вирішення питання, які тут же їй і передав. Суддя незаконно зареєструвала справи, подані з порушенням норм реєстрації від неуповноваженої особи, і організувала розпис цих справ в суді на її розгляд. Як пояснював Дроздов слідству, він дав судді свої власні гроші, розраховуючи потім їх отримати від авторів звернення.

8 листопада 2010 року суддя провела засідання у справах Дроздова і прийняла по ним позитивне рішення. Вона не встигла їх опублікувати - на наступний день її затримали співробітники СБУ. У грудні, перебуваючи під слідством, суддя переписала ці справи як залишені без розгляду. Клієнти, які не отримали задоволення, в грудні відмовилися від послуг компанії. Гроші Дроздову не повернулися.

У лютому 2011 року Дроздов в присутності свого адвоката власноруч пише заяву про вчинення правопорушення. Він визнає, що на вимогу судді передав їй 1500 доларів за прийняття у виробництво двох справ.

"Прошу звільнити мене від кримінальної відповідальності за вчинення зазначених дій, як особа, яка добровільно повідомила про те, що сталося", - пише Дроздов.

Слідство велося два роки. У підсумку, суддя знайшла ефективний варіант захисту. Вона заявила, що всі зафіксовані на відео хабарі - це всього лише передача їй сувенірних грошей. Знайдені СБУ в її кабінеті справжні гроші - це борг, який їй повернула сестра. Затриманий з справжніми грошима адвокат нібито повертав їй борг. Свідки погодилися з її словами.

У тому числі Дроздов, як випливає з матеріалів справи, тут же заявив, що його попередні свідчення були вибиті СБУ під тиском. Справа була закрита слідчим Прокуратури Харківської області з формулюванням "не доведена участь в злочині", так і не потрапивши до суду.

Раніше на президентському сайті було опубліковано Указ №584 / 2019 "Питання Комісії з питань правової реформи", яким затверджується Положення про Комісію та склад Комісії, підписані керівником Офісу Президента Андрієм Богданом.

ЗМІ з'ясували, що до складу Комісії виявилися включені двоє юристів, призначення яких екс-президентом Порошенко членами Вищої ради правосуддя розслідує ДБР. Укази про призначення яких членами ВСП скасував Зеленський, вступивши на посаду президента.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаСуди Тема: Судебная система
Теги: