RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Незаконно призначили державних адвокатів: юристи розповіли про чергове порушення НАБУ у справі Бахматюка

Адвокати Олега Бахматюка заявляють, що їх підзахисний ніколи не ховався від слідства, про його місцезнаходження повідомлені правоохоронні органи, при цьому Бахматюку незаконно призначили безкоштовних адвокатів, а НАБУ перешкоджає роботі його захисту у справі.

Про це вони повідомили на прес-конференції на тему "Недопущення адвокатів до матеріалів справи Пісарука- Бахматюка", в ІА "Інтерфакс-Україна"

Вони відзначили, що в рамках виробництва здійснюється політичний тиск на підзахисного, який не ховається від слідства. Крім того, захист не допускають до ознайомлення з матеріалами справи і не повідомляють, у чому саме обвинувачується підзахисний.

"НАБУ, якому було повідомлено про місцезнаходження Бахматюка, влаштувало дивну піар-акцію щодо нібито приховування останнього від правоохоронних органів та ухилення від процесуальних дій. Він не перебуває, не перебував в міжнародному розшуку. Нами, як адвокатами, було повідомлено про місцезнаходження Бахматюка - це Австрія, де він перебуває з початку осені, коли не мав ніякого процесуального статусу і обмежень по виїзду з території України", - зазначив юрист.

Адвокат заявив, що Бахматюк ніколи не мав ніякого статусу в кримінальному розслідуванні, ніколи не викликався до органів, що здійснюють досудове розслідування, і жодним чином не міг повідомити і знати, що відбувається у справі, бо не є стороною справи.

Юрист Тетяна Козаченко заявила, що їм стало відомо, що Олегу Бахматюку НАБУ призначило безкоштовних адвокатів у справі про рефінансування VAB банку, що суперечить законодавству в зв'язку з наявністю власних правозахисників.

"Як стало відомо з відповіді НАБУ, призначені безкоштовні адвокати", - повідомила Козаченко.

За її словами, при наявності адвокатів, а про них повідомлені і НАБУ, і САП, а також ВАКС, неможливо призначати за рахунок держави інших адвокатів. Козаченко пояснила, що це робиться з метою штучного отримання процесуальних рішень, щоб ні сторона захисту, ні особи, яких фактично звинувачують в скоєнні правопорушення, не могли надати документи для проведення розслідування.

Захисники стверджують, що були позбавлені можливості ознайомитися з матеріалами справи - НАБУ в грубій формі їм відмовляли в їхньому праві. Захисники були змушені звернутися зі скаргою в Управління внутрішнього контролю НАБУ.

"Ми зробили офіційні запити в НАБУ. Ми отримали відповіді, про які вони повідомлені, що ми є захисниками-адвокатами, але готові надати нам документи для ознайомлення з матеріалами справи, в частині, в якій вони можуть вважати за потрібне, не раніше 20 грудня", - зауважила юрист і додала, що протягом трьох тижнів адвокати будуть позбавлені інформації, надання якої є обов'язком правоохоронних органів.

Раніше адвокати Олега Бахматюка заявляли, що висновки офіційних експертиз, звіти Фонду гарантування вкладів і НБУ повністю спростовують звинувачення НАБУ у справі Пісарук-Бахматюка, а у відкритті самого виробництва проти бізнесмена є очевидні політичні мотиви.