RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Велике оборонне підприємство на межі закриття через тиск держорганів: названі причини

Через низку відкритих кримінальних проваджень та тиск на керівника підприємство "ТЕМП-3000" може закритися.

Про це заявив засновник ТОВ "НВП Темп 3000" Юрій Євтушенко під час пресконференції в "Укрінформ".

Були представлені докази тиску на підприємство та щодо якості бронежилетів, пов’язаних зі "справою Марченка". Спікери продемонструвалибронежилети та звіти на дотримання договірних зобов'язань перед клієнтами. За словами спікерів, перевірки та судові справи проти компанії свідчать про їх замовний характер.

Керівник додав, що два роки ГПУ не може передати до суду матеріали справи і наголосив, що прокурори, які готували справу, не пройшли атестацію.

"Підприємство пройшло всі докази обставин і органів аж до Верховного суду. Було три справи у Верховному суді. Підприємство довело правоту, що діяло в межах правил. Але Головну військову прокуратуру це не зупинило, і вони пред’явили обвинувальний акт засновнику підприємства і бухгалтеру… 11 томів справи передаються більше ніж два роки", - розповів Євтушенко.

За його словами, тиск на підприємство триває з 2014 року: відбулось понад 170 судів, три справи розглядались Верховним судом. Євтушенко згадав про підпал підприємства після укладання контрактів на постачання засобів індивідуального захисту для МОУ і підкреслив, що провокації спостерігаються протягом 5 років.

Адвокат практики вирішення спорів Олександр Строкань висловився про тиск на підприємство.

"З самого початку орган досудового розслідування був упереджений, що негативно вплинуло на репутацію підприємства "Темп 3000"… Якщо детально ознайомитися з матеріалами, стає зрозуміло, що все це гучні слова. Лише 2 листочки роздруківки розмов, де фігурує Євтушенко і жодного натяку на поставку бронежилетів, які б не відповідали вимогам договору", - заявив Строкань.

Щодо експертизи, яка начебто встановила, що прострілюються три з п’яти бронежилетів, то важливим є факт, що вона проводилась із порушеннями і без врахування вимог до бронежилетів.

"Експертиза проводилась при проведенні дощування протягом 60 хв з інтенсивністю 1,5 мм в хвилину, нормативною документацією передбачено інші умови", - розповів адвокат.

Також, за його словами, експертизу проводила установа, яка не має на це ліцензії.

"Про яку об’єктивність розслідування може йти мова, якщо експертизу проводить установа, яка не має відповідної акредитації в Україні?" - наголосив адвокат.

"Матеріали кримінального провадження і близько не містять доказів, щоб довести, що Євтушенко, "Темп 3000" виробляли неякісні бронежилети. В результаті десятків обшуків, експертиз та понад 40 тис годин слідчих дій, сотень допитів сторона обвинувачення не змогла встановити обставини ні "злочинного умислу", ні порушення вимог щодо якості бронежилетів", - підсумував адвокат.

Євтушенко наголосив, що на підприємстві проходить безпрецедентна кількість перевірок –до чотирьох в день. Він вважає, що це пов’язано з бажанням знищити підприємство.

"Підприємство "Темп 3000" у 2014 і 2015 рр поставило 80% всього забезпечення бронежилетів і касок всіх силових структур, не тільки Міністерства оборони. Ми були основні постачальники бронежилетів у 2014-2015 рр. Ми для МОУ у 2014-2015 рр поставили 220 тис бронежилетів", - повідомив Євтушенко.

5 листопада 2019 року генерал-майору, начальнику Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитру Марченку, двом його заступникам та двом начальникам відділу було оголошено підозри у постачанні до війська неякісних бронежилетів. У ДБР стверджують, що ці посадовці здійснили закупівлю 20 тис неякісних бронежилетів на суму 176 млн грн. 11 листопада Печерський суд обрав Марченку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом застави у 76 млн грн. 7 лютого слідчі у справі щодо постачання до ЗСУ неякісних бронежилетів повідомили про підозру у шахрайстві в особливо великих розмірах технологу ТОВ "НВП Темп 3000". Слідством установлено, що технолог товариства сприяла засновнику підприємства та посадовим особам МОУ у заволодінні коштами у сумі 61,677 тис гривень. Бюджетні гроші були використані на закупівлю бронежилетів "Корсар М3с 1-4", що не відповідають вимогам ДСТУ та технічним умовам, зазначили в ДБР. 10 лютого міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що Міноборони не планує відкликати бронежилети "Корсар", які надійшли до ЗСУ.