RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Відмивання Коломойським сотень мільйонів доларів: справа у США вийшла на новий рівень

Федеральне велике журі США розслідує звинувачення щодо олігарха Ігоря Коломойського у відмиванні сотень мільйонів доларів в сфері нерухомості в Сполучених Штатах.

Про це повідомляє американське видання BuzzFeed.

Журі вивчає можливі фінансові зловживання Коломойського з коштами Приватбанку через низку офшорних компаній в США.

Коломойський та його бізнес-партнери раніше купили в американському Клівленді розкішний готель з видом на озеро та 21-поверхову офісну будівлю. Крім того, раніше Коломойський та його партнери скупили безліч об'єктів комерційної нерухомості в Клівленді. Також їм належить сталеливарний комбінат Warren в Огайо.

Федеральні агенти США більше року відстежували великі суми, які переводилися в США від компаній Коломойського та його бізнес-партнера Генадія Боголюбова. За ці гроші купувалися об'єкти нерухомості. Серед іншого, бізнесмени купили чотири хмарочоса в центрі Клівленда.

Сам Коломойський заявив виданню, що про це розслідування йому нічого не відомо, він нібито не порушував ніяких законів та з ним не зв'язувалися американські правоохоронці.

Бізнес-партнер Коломойського Боголюбов заявив, що нерухомість у США була куплена за законні кошти, а будь-якого протиправного вилучення грошей з Приватбанку не було.

В рамках розслідування федеральні агенти США неодноразово приїжджали в Україну, в тому числі в лютому. В Києві вони зустрічалися з тодішнім генпрокурором Русланом Рябошапкою та слідчими з НАБУ.

Національний банк України раніше виявив розкрадання з Приватбанку 5,5 млрд доларів. За даними регулятора, до цього були причетні екс-акціонери банку Коломойський та Боголюбов.

Якщо Федеральне велике журі США вирішить, що доказів у справі достатньо, підозрюваним особам буде пред'явлено обвинувачення.

Оскільки між Україною та США існує домовленість про екстрадицію, то в разі, якщо Коломойський буде визнаний в Сполучених Штатах винним, українська влада повинна буде видати його Вашингтону.

У грудні 2016 року Приватбанк, який належав Коломойському та Боголюбову, був націоналізований державою. Для його порятунку з бюджету було витрачено понад 155 млрд гривень.

Як повідомляв "Апостроф", 13 травня Верховна Рада прийняла так званий "антиколомойський" закон, який не дозволить олігарху повернути контроль над Приватбанком.

Ухвалення цього закону було головною умовою надання Україні кредиту Міжнародного валютного фонду.