RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Арешт має бути знятий: адвокат компанії-акціонера "Мотор Січ" прокоментував засідання суду

Шевченківський районний суд Києва відмовився знімати арешт на акції АТ "Мотор Січ". За словами адвокатів компанії-акціонера, цим рішенням суд намагається залишити ситуацію на підприємстві замороженою, а права акціонерів продовжують порушуватися.

Про це заявив адвокат Олександр Максименко, коментуючи засідання суду, пише "РБК-Україна".

"У зв'язку з відмовою суду продовжують існувати фактично чотири однакових арешту на одне й те саме майно. Продовжується і кримінальне провадження, в рамках якого немає жодного підозрюваного. Справа абсолютно безперспективна, і не передбачає, щоб хтось міг бути притягнутий до кримінальної відповідальності", - підкреслив адвокат Максименко.

На думку адвокатів, арешти були накладені з метою заморозити діяльність компанії і не дати новим акціонерам скористатися своїми корпоративними правами.

Також до суду в якості свідка не з'явився почесний президент АТ "Мотор Січ", що де-факто керує підприємством протягом 30 років, В'ячеслав Богуслаєв. У зв'язку з чим захист попросив повторно викликати Богуслаєва в суд, оскільки через стислі терміни могли бути не забезпечені необхідні процедури для його інформування. На думку адвокатів, Богуслаєв міг допомогти суду встановити вплив справи СБУ на фінансовий стан підприємства. Однак суд відмовився переносити судове засідання через відсутність Богуслаєва.

У той же час, адвокати в черговий раз звернули увагу суду, що через дії арешту на акції компанії, фінрезультат з близько 2,8 млрд грн в 2017 зменшився до приблизно 0,6 млрд грн в 2020, а показник реалізованої продукції знизився приблизно до 40% від значень 2017.

"Це не тільки наша думка, це висновок фахівців - доктора економічних наук, академіка Національної академії аграрних наук Валерія Жука, кандидата економічних наук, завідувача відділом обліку та оподаткування, старшого наукового співробітника ННЦ "ІАЕ" НААН України Юлії Бездушною, кандидата економічних наук В'ячеслава Неберухіна, які провели дослідження фінзвітності компанії. Фахівці переконані, що до таких показників компанії не могла привести економічна ситуація в країні, це результат дії арешту на акції", - додала адвокат Катерина Шапран.

Рішення суду не передбачає подачу апеляції. Адвокати заявили, що боротьба за скасування арешту не зупиняється. Вони відзначають, що є й інші правові методи, за допомогою яких сторона захисту буде продовжувати домагатися відновлення справедливості.

Раніше китайський бізнесмен Ван Цзин, що є ключовим акціонером Beijing Xinwei Technology Group і Beijing Skyrizon (компаній-інвесторів ПАТ "Мотор Січ") пояснив, чим обумовлений інтерес його компаній до "Мотор Січі".

27 серпня Київський апеляційний суд відмовився знімати арешт з акцій АТ "Мотор Січ" і викликати на засідання представників органів влади. За словами адвокатів компанії, держава тисне на власників акцій, а сам арешт суперечить законодавству.

4 вересня китайські інвестори з компанії Skyrizon направили українському уряду повідомлення про намір почати міжнародний арбітраж проти держави Україна з вимогою відшкодувати збиток в $3,5 млрд.

Як раніше заявляв бізнесмен і власник групи компаній DCH Олександр Ярославський, влада повинна припинити перешкоджати законним акціонерам компанії "Мотор Січ" розпоряджатися своєю власністю.