RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Рішення суду Одеси про визнання позначення "Корвалол-Дарниця" добре відомим створює небезпечний прецедент - ЗМІ

У судову суперечку щодо назви препарату "Корвалол" між фармкомпаніями "Фармак" та "Дарниця" втрутився Приморський районний суд Одеси.

Про це йдеться в розслідуванні "Особливий погляд" на 5 каналі, пише КП в Україні.

Як з’ясували журналісти, 17 листопада 2020 суддя В’ячеслав Бондар ухвалив рішення про визнання добре відомим позначення "Корвалол-Дарниця". Суд не звернув увагу, що з 1993 позначення "Корвалол", а з 2002 майже ідентичне позначення "Корвалол Corvalolum" є добре відомими по відношенню до компанії "Фармак", і у столичних судах розглядаються дві справи щодо позначення "Корвалол" та "Корвалол-Дарниця", а суперечка між "Дарницею" та "Фармаком" триває 15 років.

Рішення Приморського суду дивне з кількох причин, вказують юристи. По-перше: юрисдикція. Фірма "Дарниця" зареєстрована у Києві, а суд відбувся в Одесі - як з’ясували журналісти, навесні 2020 до "Дарниці" звернувся одеський підприємець Сергій Гаврилюк з пропозицією разом виробляти біологічну добавку, яку він вирішив назвати "Корвалол-Дарниця". "Дарниця" пропозицію оцінила як зазіхання на інтелектуальні права, звернулась до суду за захистом та проханням визнати позначення "Корвалол-Дарниця" добре відомим. Є всі ознаки штучності цієї ситуації, мета якої - аби справа слухалась в Приморському райсуді Одеси.

"Уявіть, ви знімаєте квартиру, приходить телеграма, вам пише безрукий інвалід: "Я вам розіб'ю скло". Ви подаєте на нього в суд, просите заборонити розбивати скло, просите визнати право власності на помешкання, яке ви знімаєте. От це приблизно той рівень абсурду, який ми бачимо у цій справі", - говорить Тарас Кислий, партнер юридичної фірми Arzinger.

Дивує юристів строк розгляду справи -3 місяці. Апеляційна палата МЕРТ -інституція, яка визнає позначення добре відомими, подібні справи розглядає щонайменше півроку. Суддя В’ячеслав Бондар не звернув увагу, що препарат "Корвалол-Дарниця" був присутній на ринку менше року, і було продано усього 2,5 млн флаконів ліків, цього мало для визнання позначення добре відомим.

"Було продано на 20 млн грн продукції і на цій підставі знак став добре відомим. Це так не працює, продаж на 20 млн якогось засобу - це не співвимірно з масштабом, який необхідний, щоб встановити, що знак став добре відомим", - наголошує Тарас Кислий.

Суд не звернув увагу на тривалу присутність на ринку добре відомого позначення "Корвалол" по відношенню до "Фармак". Назву "Корвалол" створили спеціалісти Київського хіміко-фармацевтичного заводу імені Ломоносова ще 1959 року. З 1960 почали повноцінний випуск ліків і з того часу випущено понад 500 млн флаконів "Корвалолу". У 1996 "Фармак", як правонаступниця заводу, отримала свідоцтво на ТМ"Корвалол". 2004 марку "Корвалол" було визнано добре відомою в Україні щодо компанії "Фармак", а 2017 Апеляційна палата МЕРТ визнала добре відомим позначення "Корвалол Corvalolum" щодо "Фармак".

"Це сотні мільйонів проданих упаковок засобу, це кілька поколінь людей, які використовували і будуть використовувати препарат. Це ніяк не можна співставити з продуктом, який знаходиться на ринку менше ніж рік", - розповідає Дмитро Таранчук, директор з правового забезпечення "Фармак".

Компанія "Фармак" вже оскаржила рішення Приморського райсуду Одеси. Експерти дивуються позицією "Дарниці" у справі. Компанія витратила купу ресурсів на суди. Цих коштів точно вистачило б, аби вивести власний бренд на ринок - формула препарату давно у загальному доступі. Жодної монополії на неї немає. Захищена лише назва - бренд "КОРВАЛОЛ", який був створений та розвинутий компанією "Фармак".