RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Рекордна застава для посадовця МОУ Шаповалова: адвокати вказали на юридичний нюанс

В Україні обставини злочину, його тяжкість, наявність у підозрюваного достатньої кількості грошей, розмір заподіяної ним шкоди є факторами, які мають враховувати судді, коли призначають застави. Однак в деяких випадках суди можуть керуватися курсом долара, що стало запорукою призначення застави для ексзаступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова застави у 400 млн гривень.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, розміри застав визначаються згідно ст.182 КПК України – "з урахуванням обставин правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного або обвинуваченого". Коли мова йде про нетяжкий злочин, застава може бути від 1 до 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2589 грн, максимальна застава - не більше 51 780 грн). У разі тяжкого злочину розмір застави - від 20 до 80 мінімумів (до 207 120 грн максимум). Коли справа стосується найтяжчого злочину, межі застави становлять 80-300 (максимум 776 700 грн). У виключних випадках, якщо суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов'язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує 80 чи 300 розмірів прожиткового мінімуму – і це формулювання дозволяє виходити за межі 300 мінімумів. Юристи кажуть, що якщо суду стало відомо, що підозрюваний володіє великим бізнесом, то призначити йому заставу у 1 млрд грн можливо.

Так, колишньому керівнику ДФС Насірову призначили заставу у 523 млн грн. НАБУ і САП повідомили йому про підозру в одержанні понад 722 млн грн хабара. Пізніше суд знизив заставу до 107 млн. Всеволод Князєв, голова Верховного Суду, був спійманий на хабарі у $2,7 млн, йому також призначили заставу у 107 млн грн. Колишній керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв також "отримав" заставу у 107 млн грн. Бізнесменам Борису Кауфману та Олександру Грановському, які проходять по одній справі, суд призначив застави у 129 і 124 млн грн. Їх підозрюють у створенні злочинного угрупування, отриманні хабарів і "відкатів". Таким чином, розміри застав коливаються навколо цифри у $3 мільйони (за поточним курсом 36 грн за долар).

Проте колишній заступник міністра оборони Вячеслав Шаповалов за розміром застави опинився на першому місці з 402 млн грн, пояснень чому не було.

Адвокат Шаповалова, старший партнер Lawyers Alliance Сергій Мітюрін нагадує, що коли суд обирав запобіжний захід його клієнту, курс долара складав 40,2 грн за долар, і застава Шаповалова склала $10 мільйонів. Тобто, логіка суддів може критися у поточному курсі валют. Юристи вказують, що суди не мають оголошувати заставу, яка змушує продавати майно або брати гроші в кредит, і при цьому суд може накласти арешт на майно.

Адвокат ексзаступника міністра оборони каже, що стаття, за якою підозрюють його підзахисного – перешкоджання діям ЗСУ під час особливого стану – відноситься до тяжких, і максимальний розмір застави не мав перевищувати 80 прожиткових мінімумів (207 120 грн). Заробіток Шаповалова за 4 роки склав 1,5 млн грн або 375 000 на рік, і це у 1000 разів менше розміру цієї застави.

"Щоб внести таку заставу, мій клієнт має працювати не одне життя", - додав адвокат, при тому, що Шаповалова не підозрюють в отриманні неправомірної матеріальної вигоди.

"Застава – це одна з форм реалізації права на самозахист. А якщо людину позбавляють такого права, вона апріорі опиняється у невигідній позиції і несправедливо може програти. Так, можна не любити ту чи іншу людину, але не можна штучно та необґрунтовано позбавляти її законних прав чи погіршувати умови життя", - вважає адвокат.