RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Агресія РФ на Донбасі: військовий інструктор пояснив, як Україна може кардинально змінити ситуацію

Для того щоб щось кардинально змінилося на окупованому Донбасі, треба змусити Росію відмовитися від своїх агресивних намірів.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів військовий інструктор-волонтер Цві Аріелі.

"Я раніше, в принципі, говорив, що нічого кардинально не зміниться. І продовжую думати так само - що в найближчі рік-два нічого кардинально не зміниться. Для того, щоб щось кардинально змінилося, треба змусити Росію відмовитися від своїх агресивних намірів. Це можна зробити військовим шляхом. Але військовим шляхом змусити Росію піти з Криму або з Донбасу Україна не здатна бо: а) у неї немає для цього союзників; б) України не в змозі побудувати сильну армію. Не може, не хоче - не важливо . Головне - швидкість реформ залишає желати кращого ", - сказав інструктор.

"Другий варіант впливу на Росію - дипломатія, політичний тиск. Але у тій же Європи на даному етапі немає ніякого бажання припиняти торгівлю з Росією. Хоча Європа могла б це зробити, я впевнений, навіть без США. Хоча саме на позиції Штатів все і тримається до сих пір. це єдина країна - реальний сильний союзник України. І за це ми повинні говорити американцям спасибі. Але, знову ж таки, США теж навряд чи будуть йти до кінця"- додав Аріелі.

За його словами, Європі не подобається те, що США намагаються втручатися в їхню політику відносин з Росією.

"Європейські держави - це не країни третього світу, вони чинять опір і не дають США це робити. Чисто теоретично, якби Європа не пручалася, я думаю, США дотиснули б Росію. Але на даному етапі Європа не хоче, щоб США обмежували їх у відносинах з Росією. Просто США не залежать від Росії настільки сильно, їм це не настільки критично", - підкреслив волонтер.

Військовий інструктор також прокоментував запровадження миротворчої місії ООН в зону бойових дій на Сході України.

"Якщо подивитися на історію використання миротворців, побачимо, що при бажанні однієї зі сторін почати війну вони жодного разу не змогли перешкодити почати цю війну. Коли, припустимо, бельгійські, американські миротворці від ООН були виведені з Руанди, як тільки стало небезпечно, за три місяці хуту вирізали 800 тисяч тутсі. Набагато швидше, ніж Голокост. Або, припустимо, єгиптяни перед тим, як напасти на Ізраїль, за лічені дні згортали миротворців ООН і в 1967 році, і в 1973-му. Просто їм говорили: хлопці, йдіть від лінії зіткнення. І ті беззастережно відходили".

"Хто буде миротворцями на Донбасі? Армія США там не стоятиме. Там будуть індійці, ліванці, ще хтось, хто буде закривати очі на наркотрафік, торгувати військовополоненими і так далі. З іншого боку, не факт, що їх присутність повністю запобіжить загибель людей", - каже волонтер.

"До того ж саме введення миротворців ще під питанням. Думаю, на Донбас відправлятися особливо ніхто не хоче. Миротворці адже зазвичай входять в зони конфлікту, який вже завершений. А тут конфлікт не завершений. Якою буде у них мандат? Що вони будуть робити при вигляді агресивно налаштованих бойовиків? Думаю, не помилюся, що вони будуть діяти подібно нинішнім спостерігачам ОБСЄ, тільки замість джипів переміщатися по Донбасу вони будуть в БТРах. Але стріляти з них по сепаратистам, а тим більше з кадрових російським військовим ніхто з них не буде. На тілі Іден адже про це говорять чи з 2014-го, чи то з 2015-го. Мені доводилося бувати на таких ефірах. Минуло три роки - і все так же про це говорять. І підозрюю, що через три роки теж обговорюватимуть введення миротворців ".

На питання журналіста про Курта Волкера, Аріелі відповів так.

"Волкер? .. Подивимося. Я думаю, миротворців в Україні найближчим часом не буде. Може бути, я не маю рації. Побачимо. Але якби щось залежало від мене, я б не сильно сподівався на месій-миротворців, а ударними темпами піднімав би національну економіку і кинув би все ресурси на реальне, швидке і якісне посилення армії і всього оборонного комплексу", - резюмував експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Змусити Росію піти з Донбасу можна двома шляхами - військовий інструктор".