RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 квітня

Всі новини

До чого готуватися Україні в найближчі 10 років: названо чотири ключових сценаріїв

У наступні 10 років в Україні можливий розвиток чотирьох ключових сценаріїв.

Про це повідомляє інформаційне агенство "Укрінформ", посилаючись на слова Вадима Скібіцького, представника Головного управління розвідки Міноборони.

"У липні 2019 ми завершили опис середовища безпеки навколо України на період до 2030 року. Вперше в рамках оборонного огляду Головне управління розвідки, структурні підрозділи Генштабу, інших розвідувальних органів, Національний університет оборони, Національна академія наук України спільно працювали зі збором та аналізом всієї інформації, що стосується розвитку ситуації в світі, в Європейському регіоні та навколо України. Все це робилося для того, щоб визначити перспективу на 10 років - як буде розвиватися ситуація навколо України", - зазначив він.

За його словами, всього в наступні 10 років можливі 8 сценаріїв, що вимагають застосування військової сили. Але також з них виділяються чотири ключові.

"Це стандартний підхід провідних країн світу, в тому числі країн НАТО, коли вони планують свою роботу на 10 років і більше. Тому що якраз в цей період можна спланувати програми не тільки Збройних сил, а й програми розвитку озброєння, військової техніки. Ми визначили, найбільш актуальні виклики і загрози для України, що потрібно робити для недопущення переростання погроз в збройну агресію. На основі опису середовища безпеки були розроблені можливі військово-політичні сценарії, які потребують застосування військової сили. Всього опрацьовано вісім сценаріїв, при цьому в чотирьох з них провідну роль гратимуть ЗСУ", - розповів Скібіцький.

Він більш детально описав чотири сценарії для України в майбутньому.

"Перше, це збройна агресія проти нашої держави. Друге, це внутрішній конфлікт на території нашої держави, який може бути підтриманий ззовні. А це по суті нинішній збройний конфлікт на сході нашої держави, який підтримується Російською Федерацією. Наступний - це можливий прикордонний конфлікт. Такий прикордонний конфлікт може бути навіть спровокований за рахунок проведення спеціальних операцій. І четвертий сценарій - це можливо втягування України в протистояння між світовими державами. Якщо говорити про цей аспект, ми бачимо наскільки зараз йде таке потужне протистояння між США і НАТО і Російською Федерацією. І Україна стала "сірою зоною" для Росії. Саме тому РФ нарощує угруповання біля наших кордонів. І ми проаналізували - чи може Україна бути втягнута в цей конфлікт. До речі, він може виникнути також в країнах Балтії. І ми знаємо - наскільки Росія активно працює там, використовуючи гібридні методи", - підкреслив експерт.

Він підтвердив, що така аналітична інформація розвідки впливає на прийняття рішень керівництвом України.

"По-перше, ми намагаємося об'єктивно інформувати керівництво держави, військове керівництво по відношенню до всіх подій, які відбуваються навколо України, планів і намірів РФ, як агресора, інших країн щодо України, які зачіпають наші інтереси. Я говорю не тільки про військовий аспект. Та ж сфера боротьби з тероризмом, питання незаконної міграції тощо. Це вже регіональні загрози, які все більше проявляються в сучасних умовах", - заявив представник Головного управління розвідки Міноборони.

Він пояснив, як при таких даних розвідки можуть з'являтися політичні заяви Трампа і Макрона про повернення Росії до "великої сімки".

"Коли ми говоримо про опис середовища безпеки, то ми чітко там прописали, що сьогодні світовий устрій зазнаватиме змін. Основні гравці, які є - це США, Китай і РФ. Китай - це сила, яка стрімко нарощує свою міць не тільки економічну, але й військову. Ті документи, які вони розглядають і приймають щодо Стратегії національної безпеки і концепції розвитку ВМС, спрямовані на забезпечення інтересів Китаю вже як глобального гравця. Це все необхідно враховувати, хоча подальший розвиток подій буде відбуватися не за один день", - сказав Скібіцький.

Він теж описав сьогоднішню ситуацію.

"Ось сьогодні РФ і США вийшли з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, в наступному році закінчується термін Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Відповідно, якщо ці країни знову вийдуть з цього договору, то це прямий шлях до посилення конфронтації, нарощуванню озброєнь - і це все буде впливати на Україну в економічному, політичному і військовому плані. Неодмінно це спонукає керівництво нашої держави до прийняття рішень, яким шляхом йти далі, як будувати зовнішню політику. Зараз всі державні органи працюють над основними положеннями проекту Стратегії національної безпеки України. Це документ, який повинен вийти восени цього року, повинен визначити основні напрямки зовнішньої політики, військового будівництва та інших пріоритетів, що стосуються оборони держави. Цей документ визначатиме наш розвиток на найближчі п'ять років. Я впевнений, що вся інформація, яка надходить в тому числі і від ГУР, буде врахована в цих ключових документах нашої держави", - підсумував експерт.

Як повідомляв "Апостроф", одним з рішень конфлікту на Донбасі може стати перетворення окупованих територій в "українську Чечню".