RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Скандал навколо Міноборони: журналіст вказав на важливу деталь

Журналіст Денис Попович звернув увагу на маніпулятивність наведених ГПУ даних щодо розкрадань в українській армії в період з 2005 по 2015 рік.

Про це він написав у своїй статті на "Апострофі".

Попович зазначає, що, якщо розібратися в структурі фінансування діяльності Міноборони у "довоєнний" і "постмайданний" період, то напрошується висновок про те, що ГПУ транслює напівправду.

"За великим рахунком, цифри, що свідчать про масовий розпродаж військового майна, самі по собі не можуть бути приводом для звинувачень ні на адресу Анатолія Гриценка, ні на адресу будь-якого іншого міністра оборони, включаючи навіть тих, хто працював під час президентства Віктора Януковича. Справа в тому, що з 2005 по 2014 рік однією зі статей наповнення держбюджету Міноборони був так званий спецфонд. Він наповнювався за рахунок коштів, які військове відомство заробляло, здійснюючи власну господарську діяльність. В тому числі, і за рахунок розпродажу зайвого військового майна, наприклад, бойової техніки", - пише журналіст.

"Наприклад, у Білій книзі-2005 (щорічне офіційне видання, що розповідає про діяльність збройних сил) вказується, що бюджетом 2006 року на потреби Міноборони виділено 8,9 млрд грн, з яких 2 млрд повинно надійти зі спецфонду. До речі, спецфонд, незважаючи на всі спроби його скасувати, проіснував аж до початку війни. Наприклад, у Білій книзі-2013 йдеться про те, що з 15,3 млрд грн, виділених держбюджетом, 981 млн повинен надійти зі спецфонду", - зазначає Попович.

Більше читайте у матеріалі "Апострофу": Масові розкрадання в армії: про що промовчала Генпрокуратура.