RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Не створено ефективної заміни УБОЗу: колишній силовик вказав на серйозний провал в боротьбі з криміналом в Україні

Рішення розформувати Управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) було правильним, але держава так і не спромоглася створити гідну альтернативу.

Про це розповів екс-керівник Управління кримінальної розвідки ГУБОЗ МВС України Валерій Кур в інтерв'ю "Апострофу".

"Після 2013 роки перед державою стояло завдання - переглянути концепцію боротьби з усіма видами злочинності, а боротьбу з ринком, мається на увазі - з бізнесом, підприємцями, закінчити. З цієї точки зору задумано було правильно. В очах українців міліція, зокрема один з найбільш елітних підрозділів УБОЗ, зарекомендували себе з огидного боку не тільки в часи правління Януковича, а набагато раніше. В народу ліквідація УБОЗів не викликала ніякого осуду, а навпаки: мовляв, менти погані, служили сім'ї Януковича і накоїли багато біди. З цим можна погодитися. В "елітних" підрозділах МВС, у тій же "Кобрі" (колишній спецпідрозділ ДАІ, - "Апостроф") сформувалася система підвищеної корупції: там якщо вже брали, то по-крупному, а всі низові підрозділи їх не любили. Наприклад, карний розшук ненавидів УБОЗ. Карний розшук виконував усю чорнову роботу, відповідав за всі злочини, від "дріб'язку" до найбільш резонансних, а це величезний "вал" роботи. А УБОЗ, з їхньої точки зору, "вибирав" те, що йому було вигідно. Звичайно, УБОЗ не любили всі, навіть в системі МВС, але прагнули потрапити в ці підрозділи", - розповів він.

Кур зазначає, що державі так і не вдалося натомість створити нову ефективну структуру.

"Професіонали в МВС, звичайно, зраділи, що карний розшук після розформування УБОЗу як справжня елітна служба нарешті займеться роботою за профілем і покаже, на що здатний. Але в реальності карний розшук став другорядною і непотрібною службою. Соціальний пакет не поліпшили, навантаження збільшили в сотні разів. Не тільки тому, що УБОЗ прибрали, але й тому, що після 2014 року катастрофічно зріс рівень злочинності. У підсумку карний розшук, слідство та інші служби перестали справлятися зі своїми обов'язками. Політичне керівництво МВС почало розуміти: щось треба робити, а що робити – невідомо", - зазначив він.

Читайте докладніше в матеріалі "Апострофа" Треба було прибрати всяку "нечисть": легендарний силовик про те, чому в Україні погано зі злочинністю