RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Не отримали ні копійки: звільнені з полону бойовиків українці розповіли о проблемах з допомогою від влади

Українські переселенці та військові, звільнені в грудні 2017 року з полону бойовиків ДНР-ЛНР, скаржаться на відсутність соціальної допомоги, незважаючи на обіцянки виплат від влади.

Про це колишні в'язні розповіли "Апострофу".

За їх словами, президент України Петро Порошенко, виступаючи в Харкові, обіцяв виплатити кожному звільненому по 100 тисяч гривень. 31 січня 2018 року Кабмін прийняв постанову №38 "Деякі питання соціальної підтримки осіб, звільнених з полону", яка дійсно передбачала ці виплати. Однак на даний момент, ніякої допомоги колишні полонені так і не отримали.

«У січні мені дзвонили з Луганської державної адміністрації, сказали, що вони, можливо, виділять по 5 тисяч гривень тим, хто з Луганської області був звільнений. Але поки нічого не чутно», - каже звільнений з полону Едуард Неделяєв.

У той же час, волонтер громадської організації "Блакитний птах" Анна Мокроусова каже, що на відміну від військових, які отримують деяку допомогу, переселенці з числа звільнених взагалі не мають засобів до існування, оскільки їх майно як правило пограбовано, а заощадження витрачені на медикаменти і передачі. Звертаються до волонтерів навіть за грошима на проїзд до роботи.

Детальніше про це читайте в матеріалі «Апострофа» Три обіцянки влади: як виживають українці, звільнені з полону на Донбасі.