RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

В Україні змінили правила вивезення дітей за кордон: експерти вказали на недоліки

Новий закон про правила вивезення дітей за кордон турбує відсутністю механізму подальшого повернення дітей в Україні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів голова громадської організації "Батько має право" Олександр Швець.

"Вони пропонують на один місяць вивозити дітей тому, у кого є рішення суду за місцем проживання. Перше питання: хто буде контролювати цей місяць? У держави немає механізму такого контролю. Другий момент: щоб повернути дитину, другий з батьків повинен подавати в суд за Гаазькою конвенції на повернення дитини. Третє: надаються переваги тільки одному з батьків, а інший, щоб відпочити з дитиною, повинен подати в суд на вивезення дитини за кордон. Але, навіть отримавши таке рішення, він не зможе вивести дитину за кордон, тому що фізично його у нього немає. Цей законопроект найменше стосується захисту прав дітей, він більше стосується розширення повноважень самого міністерства юстиції, яке це все використовує для власного піару", - зазначив він.

За словами експерта, ніхто з опонентів цього закону не проти того, щоб дитина була переміщена за кордон на відпочинок або лікування. Однак повинні бути механізми повернення таких дітей на батьківщину.

"Тому ми просили повернути законопроект на повторне читання. Фактично про це говорить і головне юридичне управління, у якого багато зауважень до даного законопроекту. Треба посилити інструменти щодо захисту прав дітей, а також посилити відповідальність для тих, хто не платить аліменти, наприклад, застосовувати адміністративну відповідальність до тих, хто не платить аліменти навіть місяць-два, але Міністерство з нами не погоджується", - продовжує він.

Крім того, є ряд претензій і у профільних експертів щодо законопроекту і окремих його норм. Так, експерти впевнені, що повинна була бути передбачена відповідальність за недотримання всіх прав дитини, а не тільки за невиплату йому аліментів.

"Аліменти не є вичерпними зобов'язаннями по відношенню до дитини. Є діти, у яких порушені житлові права. Наприклад, батьки заклали в кредит квартиру, в якій була прописана дитина, і таких порушень дуже багато з боку батьків. Якби законодавець написав, що в випадку, якщо один з батьків, окремо проживає, порушує ті чи інші права дитини, то за погане виконання батьківських обов'язків таких батьків карають. Незрозуміло, чому обрані тільки аліментні відносини. Друге, що насторожує: а хто сказав, що той, хто живе з дитиною, у всіх випадках є хорошим батьком? Там цілком можуть бути співмешканці, які б'ють дитини. Ми сьогодні постійно отримуємо інформацію, що сильно б'ють дітей. Я б в загальному назвала цей документ законом для обраних. Для тих, хто хоче виїхати за кордон", - пояснила керівник секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання" Захист прав дитини" Людмила Волинець.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Для обраних: як в Україні змінили правила виїзду дітей за кордон.