RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Як святкують Різдво українські полярники: фото

Українські полярники зустрінуть Різдво в найпівденнішій каплиці в світі на антарктичній станції "Академік Вернадський".

Про це повідомляє прес-служба Національного антарктичного наукового центру.

За словами капелана експедиції, метеоролога-озонометріста Олександра Полудня, напередодні полярники розчистили снігові замети двометрової висоти, щоб звільнити шлях до каплиці, де 7 січня зможуть помолитися або поставити свічку.

Каплиця Святого Володимира була зведена на станції в 2011 році.

"Різдво - сімейне свято, але наші сім'ї знаходяться далеко від нас, за 15 000 кілометрів. Тому тут, на антарктичній станції, ми намагаємося хоч трохи відтворити атмосферу українського Різдва. Кухар Василь Омелянович приготує на Святвечір 12 страв, обов'язково буде і кутя, будемо співати колядки, хто які знає з дитинства. А ось чаклувати нам нікому - найближчі "сусіди", американська станція "Палмер", знаходяться в 52 км", - розповів Олександр Полудень.

Нинішнє Різдво українські полярники зустрічають в "компанії" небувало великої кількості пінгвінів. За словами начальника станції Віктора Ситова, в цьому році в околицях станції вчені-біологи нарахували 850 особин. В кінці грудня, повідомляють вчені, вилупилися перші дитинчата пінгвінів.

Нагадаємо, докладніше про життя українських полярників читайте в матеріалі "Апострофа": Корабля немає, а океан і дослідники є: як українська станція виживає в Антарктиді.