RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Україні загрожує епідемія небезпечної хвороби: названо головні проблеми зі щепленнями

Масова вакцинація від кору через ослаблення імунітету в зимовий період може призвести до епідемії грипу.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, масова вакцинація від кору викликає масу питань. По-перше, в рамках "спецоперації" МОЗ планує щепити дітей, які з яких-небудь причин пропустили планові щеплення від кору, або їх батьки взагалі не захотіли вакцинувати своїх чад. Де гарантія, що несвідомі, з точки зору чиновників міністерства, батьки, поміняють свою думку і зважаться зробити щеплення для дитини?

По-друге, навіть ті діти, щодо яких існують документальні підтвердження про введення вакцини проти кору, далеко не факт, що щеплені насправді, а не на папері. Адже, як стверджують медики, частина довідок про щеплення - фіктивні.

Нарешті, головне питання: чи раціонально проводити масову вакцинацію від кору в період циркуляції вірусу грипу, адже після ослаблення імунітету вакциною КПК (кір, паротит, краснуха), зростає ризик підхопити ще і грип. Тим більше, що в Чернігівській, Одеській, Житомирській і Сумській областях, за даними "Центру громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я", за другий тиждень січня епідпоріг щодо грипу вже перевищено, а всього з початку епідсезону (1 жовтня) від грипу померло 19 осіб.

Навколо цих проблем вже встигли поскандалити профільний комітет ВР і МОЗ. Парламентарії звернулися в Кабмін і РНБО із застереженнями з приводу додаткових ризиків, а в МОЗ заявили, що нардепи "поширюють брехню", мовляв існують дослідження, які доводять, що вакцина КПК не "перевантажує" імунну систему, а значить, робити щеплення в період циркуляції інших вірусів не забороняється.

Правда, як завжди, посередині. За словами завідувача лабораторії імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології НАМНУ ім. Мечникова Андрія Волянського, масова вакцинація від кору в період загострення захворюваності на грип, дійсно, не найкраща ідея.

"Можуть нашаруватися інфекційні процеси внаслідок вакцинації і безпосередньо грип", - пояснив "Апострофу" лікар-інфекціоніст, керуючий партнер Healthportal Андрій Осадчий.

Детальніше про масову вакцинацію від кору, читайте в матеріалі "Апострофа": Операція "імунізація": чому Міністерство охорони здоров'я може не згасити спалах кору в Україні.