RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Мова гармат і Донбас: в ПЦУ пояснили, що не так з релігійною ініціативою Зеленського

Предстоятелю Православної церкви України Епіфанію не сподобався текст звернення різних релігійних лідерів до жителів окупованих територій, поширений Володимиром Зеленським, тому ієрарх відсутній на відео.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на джерела.

"За даними джерел BBC в оточенні Єпіфанія, йому пропонували з'явитися на відео, однак він відмовив. Ієрархів не сподобався текст, який йому пропонували озвучити, про те, що "говорити треба не язиком гармат", - пише видання.

За словами співрозмовників, Єпіфаній хвилювався, що буде виглядати так, як ніби він закликає до переговорів з лідерами бойовиків.

Видання зазначає, що предстоятель церкви переживав, що участь в відео його і Філарета призведе до різночитань в тому, хто в ПЦУ найголовніше.

У той же час в прес-службі ПЦУ в коментарі виданню "Українська правда" розповіли, що готові брати участь в міжконфесійній миротворчої діяльності.

"Протягом більш 20 років наша Церква є учасником міжконфесійного формату взаємодії - Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, і в рамках Ради готова брати активну участь у міжконфесійній миротворчої діяльності та сприяти деокупацію Криму і окремих районів Донбасу", - йдеться у повідомленні.

У ПЦУ відзначили, що "так було неодноразово в минулому при підготовці міжконфесійних звернень, які завжди приймаються консенсусом".

"На зустрічі з обраним президентом України Володимиром Зеленським Митрополит Єпіфаній сказав, що Православна Церква України підтримує зусилля в наближенні перемоги над агресором і у встановленні справедливого світу на тимчасово окупованих територіях", - розповіли в прес-службі ПЦУ.

Також в ПЦУ додали, що Церква "як безпосередньо, так і в рамках Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій завжди сприяє відповідним ініціативам".

Як повідомляв "Апостроф", почесний патріарх Православної церкви України і глава УПЦ КП Філарет заявив про розкол в УПЦ і стверджує, що уповноважений скликати собор.

Раніше повідомлялося, що у мережі активно обговорюють заяву патріарха Філарета щодо митрополита Єпіфанія, якого він нібито не запросив вшанувати пам'ять священномученика Макарія.

Також в Україні розгорається релігійний скандал між главою Православної церкви України Єпіфаній і колишнім головою Київського патріархату Філаретом.