RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

З'явилися подробиці про будинок для головного церковника Путіна за 2,8 млрд

У Росії під Петербургом для глави РПЦ патріарха Кирила будують резиденцію вартістю 2,8 млрд рублів з системою "розумний дім".

Про це повідомляє видання The Bell, посилаючись на власні джерела.

Для нового будинку російського священнослужителя реставрують територію колишнього обійстя службовців Феодорівського государева собору в місті Пушкін.

У виданні дізналися що, в комплексі передбачено простір для використання Російською Православною Церквою, в тому числі, при знаходженні там патріарха. Також журналістам розповіли, що комплекс призначений для перебування вищих посадових осіб держави, запрошених гостей, в тому числі зарубіжних делегацій на період їх відвідування Петербурга, а також для відвідування прихожан.

"Конкурс на вибір підрядника був оголошений на початку осені 2017 року і завершений в кінці жовтня. У січні 2018 року був укладений контракт. Підрядник, компанія "Геоізол", зайшла на об'єкт в 2019 році. Завершити роботи планується в грудні 2021 року", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що вартість даного проекту - 2,8 млрд рублів. Відомо, що контракт на таку суму передбачає тільки реставрацію, все внутрішнє оздоблення - меблі, сантехніку, декоративні елементи та інше - будуть закуповувати окремо. Вартість "начинки" може бути порівняна з витратами на реставрацію або перевищити їх.

"Резиденція патріарха буде хнаходитися в трапезній палаті комплексу, повідомив співрозмовник The Bell. Площа забудови становить майже 3,5 тис. кв. м. Ця будівля складається з двох частин - триповерхової і двоповерхової. З одних вікон буде відкриватися вид на Феодорівський собор, з інших - на сад. У палаті будуть розташовані будинкова церква, вітальня, бібліотека з більярдною, розглядається можливість пристрою ліфта", - йдеться в повідомленні.

За словами джерела видання, покої патріарха обладнають в колишній квартирі титаря (церковний староста або засновник монастиря - ред.) в двоповерховій частині, з неї також можна буде виходити на терасу.

"Покої патріарха будуть обладнані з використанням сучасних дорогих матеріалів, буде продумано все, аж до системи "розумний будинок", стверджує один зі співрозмовників The Bell. Інший уточнив, що мова йде не про систему для управління з мобільного телефону, а про організацію диспетчерського пункту для управління електронікою в усьому комплексі. За його словами, заплановані роботи коректно порівняти з елітним готельним комплексом: все, що зазвичай входить в нього, передбачено і тут", - пишуть у виданні.

У білокам'яній палаті площею майже 2 тис. кв. м розмістяться готельні номери для високопоставлених гостей патріарха. Вона буде з'єднана з трапезною переходом. Також під готельні номери обладнають двоповерховий будинок дияконів поруч з трапезною палатою.

"Для супроводжуючих патріарха осіб обладнають житлові приміщення в будинку, в якому раніше проживали доглядачі, двірники, охоронці та інші службовці. Будівля, яка називається "будинок для нижніх чинів", - це одноповерхова кам'яна будівля вздовж північної стіни містечка", - йдеться в повідомленні.

Частину об'єкта планується відвести під музей.

Також у виданні відзначили, що замовник робіт - це ФГБУ "Управління замовника будівництва і реконструкції об'єктів в Північно-Західному федеральному окрузі", що входить в структуру Управління справами президента. Воно відповідає за будівництво на північному заході Росії. До слова, це Управління контролювало будівництво Конституційного суду РФ та інших важливих об'єктів.

За даними джерела, замовлення на будівництво будинку для патріарха відразу ж було засекречено. Зокрема, на сайті держзакупівель вказувався тільки замовник і вартість - 2,8 млрд рублів. "Ступінь секретності дозволених до використання відомостей - секретно", - зазначено на сайті держзамовлення.

Площа ділянки, що реставрується по генплану, становить майже 20 тис. кв. м. За даними Росреєстра, вона знаходиться у власності Російської Федерації і користуванні структури Управління справами, що оголосила держзамовлення. Площа забудови - 5 тис. кв. м, площа озеленення - 6,7 тис. кв. м, також заплановано ставок площею 25 кв. м.

Як повідомляв "Апостроф", раніше український художник опублікував влучну карикатуру на скандал навколо РПЦ.