RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Лауреат заперечував геноцид: навколо Нобелівської премії розгорівся новий скандал

Навколо лауреата Нобелівської премії з літератури за 2019 рік австрійського письменника Петера Гандке утворився скандал.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ВВС.

Петер Гандке був названий лауреатом престижної премії Шведською академією 10 жовтня. Його відзначили за "впливову роботу, яка за допомогою мовної винахідливості досліджувала периферію і специфіку людського досвіду".

Однак не всі погодилися з думкою експертів і засудили їх вибір. Гандке називають прихильником сербів під час югославської війни 1990-х років.

Міністр закордонних справ Албанії Гент Чака написав на своїй сторінці в Twitter, що нагорода ганебна і була присуджена "тому, хто заперечує геноцид".

Також й інші виступили проти рішення академії вручити приз людині, яка була близька до колишнього лідера сербів Слободанова Мілошевича і виступила на його похованні в 2006 році.

Гандке заперечував різанину в Сербії в Сребрениці і порівняв долю Сербії з долею євреїв під час Голокосту - хоча пізніше вибачився.

"Ніколи не думав, що буду відчувати нудоту через Нобелівську премію", - написав прем'єр-міністр Албанії Еді Рама в Twitter.

Президент Косово Хашим Тачі написав в Twitter: "Рішення Нобелівської премії принесло величезний біль незліченним жертвам".

Емір Суляджіч, що залишився в живих після вбивства більш ніж 8 тисяч мусульманських чоловіків з Сребрениці, сказав: "Шанувальник Мілошевича і відома людина, яка заперечує геноцид отримує Нобелівську премію в галузі літератури... Відмінний час, щоб бути живим".

Організація PEN America заявила, що "приголомшена вибором письменника, який використовував свій публічний голос, щоб підірвати історичну правду".

Виданню The Guardian словенський філософ і давній критик Гандке Славой Жижек заявив: "У 2014 році Гандке закликав до скасування Нобелівської премії, заявивши, що це "помилкова канонізація" літератури. Той факт, що він отримав її зараз, доводить, що він мав рацію. Сьогоднішня Швеція: апологет військових злочинів отримує Нобелівську премію, в той час як країна брала участь у переслідуванні справжнього героя нашого часу Джуліана Ассанжа".

У 1999 році британський письменник Салман Рушді назвав його лауреатом премії Міжнародний дебіл року за "серію пристрасних виправдань геноцидного режиму Слободана Мілошевича". Після оголошення перемоги Гандке, Рушді заявив: "Мені нема чого додати сьогодні, але я дотримуюся того, що написав тоді".

Крім цього, ще десятки коментарів пишуть користувачі під постом на офіційної сторінки Нобелівської премії в Twitter. Вони відповіли на опитування: "Чи читали ви будь-які книги Нобелівського лауреата 2019 Петера Гандке?"

"Ні, ми були зайняті пошуком останків наших сімей, вбитих під час геноциду, який підтримував Гандке", - написав @United_BiH.

"Ні, не читала, і не буду читати книгу людини, яка відчуває себе "близьким до Гітлера як особистості", яка говорить, що йому подобається фашизм, хто заперечує геноцид, спасибі", - зазначив @LaVieVagabonde.

"Ні, я вважаю за краще бібліографію Гітлера", - прокоментував користувач @AltinVeseli.

Як повідомляв "Апостроф", Нобелівський комітет оголосив про те, що через скандал в Шведській академії, що відповідає за вибір номінантів, не вручатиме премію з літератури в 2018 році.