RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Судова система руйнується: глава Верховного суду різко висловилися про нову реформу

Глава Верховного суду України (ВСУ) Валентина Данішевська жорстко розкритикувала нову судову реформу, яку 16 жовтня підтримала Верховна Рада, і заявила, що єдина мета змін - замінити людей в суддівському корпусі.

Про це вона розповіла в ефірі "Радіо Свобода".

Данішевська заявила, що не вважає прийнятий законопроект судовою реформою.

"Тому що судовій реформі повинен передувати, як мінімум, аналіз того, що вже зроблено, які проблеми існують, побачити декілька альтернатив вирішення цих проблем, а потім у співпраці з судовою гілкою влади знайти найкращі шляхи, щоб подолати виклики, які існують, і покращити судочинство, а не навпаки – створити умови для того, щоб судова система не змогла надати суспільству очікувані послуги", - підкреслила глава ВСУ.

За її словами, руйнування судових органів призводить до паузі в їх роботі. Під час попередньої реформи Вища кваліфікаційна комісія не працювала 9 місяців, а Вища рада правосуддя не працювала рік. Крім того, суди втратили майже третину суддівського корпусу і на даний момент відчувають гострий кадровий голод.

"Руйнація органів і зменшення суддівського корпусу призведе до того, що люди ще довше чекатимуть судових рішень", - зазначила Данішевська.

Також вона окремо прокоментувала плани влади по зміні кількості і складу суддів ВСУ.

"Судді ВСУ проходили конкурсний відбір. І це відбувалося впродовж року. Тобто кожен конкурс тривав майже рік. Визначили найкращих і призначили. Деякі з них працюють лише 4 місяці у ВСУ. Тепер серед цих 192 суддів треба призначити гірших, тобто тих, які не можуть начебто далі працювати у ВСУ. Скоротити так, щоб набрати нових, то закон цього не передбачає. Можна залишити і 50 для того, щоб через два місяці ухвалити новий закон і заповнити ВСУ іншими людьми. Ця так звана реформа передбачає єдину мету – поміняти людей", - заявила глава Верховного суду.

На думку Данішевської, судова реформа суперечить гарантіям суддівської незалежності, прописаним в Конституції України. Також вона зазначила, що судді напевно будуть звертатися до вищих інстанцій, Конституційного суду і Європейського суду.

"Те, що відбувається з судовою системою, з судами, такий шалений тиск, який чиниться на суд, не дає мені можливості прогнозувати, що буде далі. Вплив йде не лише через закон. Залякування суддів, залякування Вищої ради правосуддя перезавантаженням може призвести до будь-яких результатів", - резюмувала Данішевська.

Нагадаємо, докладніше про проблеми з суддівської гілкою влади в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Суддів на мило: чому в Україні "зависла" судова реформа.