RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Сліди ведуть в Росію: відомий журналіст назвав дві версії замаху на бізнесмена Сало

У замаху на бізнесмена Ігоря Сало, яке сталося 6 листопада на Житомирській трасі в Києві, знайшли російський слід.

Про це повідомляє журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що до авто бізнесмена під'їхав чоловік на мотоциклі, який і встановив вибуховий пристрій на дах машини. Зловмисник після цього швидко зник, а в авто стався вибух. Однак виконавець не розрахував, що Сало буде сидіти на задньому сидінні авто, тому він залишився живий. З ним поруч також їхав пасажир Сергій Волков. Обох госпіталізували в реанімацію, але жити вони будуть.

Нагадаємо, в результаті вибуху загинув охоронець Сало Сергій Єрченко. Він якраз перебував на передньому пасажирському сидінні.

Про бізнесмена Ігоря Сало відомо не багато інформації, він не публічна людина. Відомо, що він народився в 1962 році. Також ходять про підприємця негативні чутки: зв'язки з криміналом, рейдерські захоплення, конфлікти, зв'язок з Росією, поставки вугілля з окупованого Донбасу, і багато іншого.

"В обох версіях причин замаху варто розглядати російський слід. На це вказує і характер замаху - в Росії такі вбивства за допомогою мотоцикліста на світлофорі вже відбувалися. У Сало є два помітних по ЗМІ зв'язки: по-перше, російський мафіозі, ватажок "кемеровського" злочинного угруповання, колишній сенатор Ради Федерації РФ від Хабаровського краю Олександр Шишкін. По-друге, Сергій Тригубенко, колишній член команди Януковича, заступник міністра аграрної політики, потім - колишній депутат Блоку Петра Порошенка, пов'язаний, за даними інтернету, разом з Салом поставками вугілля з окупованих РФ територій в Україну, і з контролем над шахтою "Краснолиманська". А тепер Тригубенко - один з неофіційних кураторів партії "Слуги народу" в Харківській області", - написав Бутусов.

Він пояснив причини і зв'язок Шишкіна з Салом.

"Конфлікт навколо контролю фармкомпанії "Здоров'я". 5 липня 2018-го року в Харкові була підірвана машина генерального директора "Здоров'я" Олександра Доровського. Обійшлося без загиблих, але вибух машини вже мав місце. Цілком імовірно, що це продовження історії. Мафія бореться за контроль над підприємством", - зазначив журналіст.

За його словами, Олександр Шишкін, який спільно з Салом контролює підприємство, за даними джерел, є одним з найбільших російських мафіозі, який увійшов в силу при Путіні, і в 2013-2018 роках був російським сенатором, членом Ради Федерації. Шишкін і зараз має величезний вплив в Україні, завдяки зв'язкам з криміналом. Шишкін родом з Харкова, у нього загальне бандитське минуле з Геннадієм Кернесом, вони друзі, разом грабували харків'ян, разом займалися рекетом, і 6 серпня 2014 го Кернес і підконтрольний йому міськрада за ці заслуги удостоїли Шишкіна звання "Почесний громадянин Харкова".

Бутусов процитував міністра МВС Арсена Авакова: "Тільки що Кернес виніс на сесію міськради Харкова і протягнув за допомогою членів Партії регіонів та інших посіпак присвоєння звання "Почесний громадянин Харкова" якомусь члену Ради Федерації Росії Шишкіну Олександру, члену путінської "Єдиної Росії"... Сенатору Росії який голосував за схвалення окупації Криму! Зрада і підлість. Ця Міськрада не має права на подальшу роботу. Нуль морального права!".

"Статус Шишкіна негайно оскаржили в суді, але Кернес став захищати "кореша". З тих пір Кернес захищає в суді статус "почесного" для свого друга-бандита. Але Кернеса активно підтримував президент Петро Порошенко, який вважав, що таким чином бореться з Аваковим, і харківська мафія за часів Петра Олексійовича відчувала себе безкарно. Кернес успішно оскаржував в судах статус Шишкіна, і відбив всі суди, які Аваков проти нього почав", - написав журналіст.

Як стверджують джерела, у Шишкіна з Салом виникли розбіжності, які Шишкін вирішив подолати своїми звичними бандитськими методами. За першою версією, новий вибух виглядає в зв'язку з цим досить логічно.

Друга версія - це проблеми з російською мафією і кришуючими її спецслужбами РФ через поставки вугілля, і пов'язана вона з фігурою Сергія Тригубенка.

"Це один з найбільш спритних тіньових українських політиків і "сірих кардиналів", який тісно взаємодіяв з Салом. Як не раз писали в інтернеті. При Януковичі Тригубенко в повний зріст "обілєчував" аграріїв, ніхто не міг проскочити повз. Після падіння Януковича Тригубенко завдяки зв'язкам з Порошенком екс-міністра аграрної політики Присяжнюка, став депутатом Блоку Порошенко. Але Тригубенко поспішив вчасно зрадити і Порошенко, і на президентських виборах, за неофіційними даними, став одним з кураторів команди Зеленського і "Слуги народу" в Харківській області", - написав Бутусов.

Як підкреслив він, саме Сергія Тригубенка, швидше за все, мав на увазі "Слуга народу" Олександр Дубинський, коли повідомив 27 травня, що: "За моїми даними, зараз в Адміністрації президента треться такий собі персонаж - Сергій Трегубенко. Бізнес-партнер Віктора Януковича і Артема Пшонки, один з дерибанщиків вугільної галузі на шахті Краснолиманська і тендерах Центренерго, які курирують Кононенко і Карпачова (через яких він проліз від Януковича до Порошенка). Так ось, цей Трегубенко намагається домовлятися з першим заступником голови АП Сергієм Трофімовим, до недавно виконавчим продюсером "Кварталу". Заручившись його підтримкою, Трегубенко хоче висунути своїх мажоритарників під брендом "Слуга народу".

"А місяць тому Дубинський повідомив, що 3 жовтня 26 депутатів "СН" зустрілися в готелі "Україна" з Іллею Павлюком і Сергієм Трегубенко (Трегубенко - це інша людина). Випадково чи не випадково Дубинський робить помилку в написанні прізвища, ми не знаємо, але з вугіллям і шахтами, з Януковичем і Пшонкою пов'язана тільки одна людина - Сергій Тригубенко. Також він пов'язаний і з Ігорем Сало, який дивом вижив після замаху", - зазначив Бутусов.

Виходячи з цього Бутусов припускає, що однією з версій замаху на Сало могли стати кримінальні розборки на тіньовому ринку торгівлі російським вугіллям.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилося відео моменту вибуху на Житомирській трасі в Києві увечері 6 листопада.