RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 квітня

21 квітня

20 квітня

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Нідерланди виступили з серйозним звинуваченням на адресу Росії через Цемаха: що відбувається

Прокуратура Нідерландів зверталася до Росії з вимогою арештувати екс-зенітника бойовиків "ДНР" Володимира Цемаха, який є підозрюваним у справі про збиття "Боїнгу" рейсу MH17 на Донбасі, але Москва відмовилась затримувати його.

Про це повідомили в прес-службі нідерландської прокуратури.

За даними відомства, аби Цемах не втік від слідства, Нідерланди направили в Росію офіційний запит про затримання Цемаха ще до того, як він прилетів у Москву після обміну ув’язненими між Росією та Україною.

Ще до приземлення літака з Цемахом у Москві прокуратура Нідерландів отримала підтвердження від Росії, що її запит надійшов.

"Державна прокуратура декілька разів зв’язувалася з російськими судовими органами та наголошувала на можливі ризики втечі. Були ознаки того, що Цемах хоче повернутися до Східної України", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Амстердам "посилював" ці запити політичними та дипломатичними каналами, зокрема міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок особисто говорив про це російському колезі Сергію Лаврову.

У підсумку 19 листопада РФ відповіла, що не може виконати це прохання, бо не знає, чи перебуває Цемах у Росії.

"З повідомлень ЗМІ можна зробити висновок, що у той час пан Цемах вже повернувся до рідного міста на сході України. Звідти його вже неможливо доставити", — зазначили в прокуратурі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що міжнародна група Bellingcat оприлюднила докази причетності Цемаха до катастрофи МН17 на Донбасі. Хоча сам він не збивав пасажирський лайнер, але є цінним свідком: у 2015 році Цемах дав інтерв'ю російському націоналістичному виданню, в якому розповів про допомогу в приховуванні "Бука" після того, як він збив МН17.