RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Не була пустелею! Вчені виявили несподівану знахідку в Сахарі

Вчені виявили в пустелі Сахара останки сома, який мешкав в цьому регіоні під час раннього голоцену (10 200 до 4650 років до н.е.).

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Телеграф".

Зараз гори Тадрарт-Акакус, розташовані в пустелі Сахара в Лівії, неживий регіон. Однак археологічні знахідки показують, що під час раннього голоцену ця область була досить багата водою - і, як наслідок, життям.

Про це свідчить і численні поселеннях ранніх людей, і різноманітна фауна, сліди якої вдалося виявити археологам.

В ході нового дослідження група вчених займалася розкопками частин кам'яного укриття древніх людей Такаркорі, щоб ідентифікувати і датувати останки тварин, знайдених на цій ділянці, і досліджувати зміни в їх чисельності з плином часу.

Велика частина останків, які вдалося знайти вченим, належали рибам (близько 80%). Решта 19% і 1% скам'янілостей належали ссавцям і молюскам.

Аналіз віку останків показав, що кількість риби в цьому регіоні з часом зменшилася (з 90% в 10,2 тис.- 8 тис. років до нашої ери в порівнянні з 40% близько 5,9 тис.-4,6 тис. років до нашої ери). При цьому кількість ссавців в цей час залишалося стабільним. Результат дослідження свідчить про те, що стародавні люди в цьому регіоні спочатку харчувалися в основному рибою, а потім зосередилися на полюванні і тваринництві.

Як повідомляв "Апостроф", в єгипетському місті Телль Тіма, який розташований на місці стародавнього міста Тмуіс, археологи виявили скелет воїна, вбитого близько 2200 років тому під час повстання.