RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Знайди свою другу половинку: головні традиції і прикмети на другий день Масляної

Другий день Масляниці, 25 лютого, називається в народі "Загравання", влаштовуються так звані оглядини.

Самотні дівчата і хлопці одягаються в свої найкращі вбрання і йдуть шукати свою другу половину. Вони організовують веселі гуляння, де пригощають один одного млинцями. У цей момент вони і виглядають собі пару.

Відзначимо, що традиційною стравою на Масляну вважалися і вважаються млинці. З ними пов'язували безліч традицій, приказок і прислів'їв.

Зокрема, вважалося, що в день потрібно з'їсти стільки млинців, скільки разів собака махне хвостом, а ворона прокаркає. А ще якщо млинці виходили пишними і добре пеклися, то рік обіцяє бути хорошим і благополучним, а ось грудкою млинці, що пеклися погано - віщували невдачі і проблеми. Висока гірка млинців - до хорошого врожаю і багатства, низька - сире літо і неврожай.

Також раніше вірили в прикметами розваг на Масляну: чим далі злетить, гойдаючись на гойдалках, тим щасливіше буде; якщо зійдеш з гірки далі, ніж сусід, то і врожай отримаєш краще.

Прогнозували по Масляниці і погоду на літо: якщо холодно, літо буде теплим але не посушливим, а якщо йде дощ - осінь буде багатою на гриби.

Перший млинець, випечений на цьому тижні, призначався для поминання покійних. Іноді його віддавали бідним, щоб вони пом'янули покійних рідних. Крім млинців зі сметаною на святковому столі також були вареники з сиром, гречаники та подібні страви.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", українці в 2020 році відзначають Масляну з 24 лютого до 1 березня включно. Не забудьте привітати рідних і близьких.