У четвер, 27 лютого, в Україні традиційно починають святкувати "широку" Масляну - всі господарські справи і робота по дому припиняються.
Четвертий день Масляного тижня, який цього року почався 24 лютого, називають Розгуляй.
У цей день прийнято святкувати з повним розмахом - влаштовувати різні фестивалі з танцями і піснями, водити хороводи, стрибати через вогнище і влаштовувати кулачні бої.
Протягом усього тижня однією з головних страв святкового столу є млинці. Оскільки Масляна передує Великому посту, краще відмовитися від м'ясних начинок в млинцях і надати перевагу рибним, овочевим і на основі сиру - попереду кілька тижнів суворого посту і краще почати до них підготовку вже зараз.
Щоб не порушувати давніх звичаїв свята, в ці дні не прийнято сидіти вдома, заохочуються походи в гості і галасливі гуляння.
Крім того, не можна на Масляну зустрічати гостей в неприбраному будинку, тому в перші три дні є час, щоб навести порядок.
У масляний тиждень не можна злитися, сваритися і лихословити, щоб навколо панувала атмосфера веселощів і дружелюбності.
Як раніше повідомляв "Апостроф", на вихідних, 29 лютого і 1 березня, в Києві пройдуть масштабні народні гуляння, присвячені традиційному святу Масляної.