RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Масовий експеримент: Супрун розкритикувала лікування від коронавірусу в Україні

Препарати з офіційно затвердженого в Україні протоколу лікування пацієнтів з COVID-19 не мають науково обґрунтованих даних про ефективність і безпеку використання.

Про це в Facebook написала колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Затвердження такого протоколу на рівні країни - дуже небезпечне явище і в цілому виглядає як масовий експеримент на українцях", - пише медик.

Супрун підкреслила, що будь-який препарат може бути включений в протокол лікування тільки за результатами клінічних досліджень.

"Саме тому інші країни дають дозвіл використовувати ці препарати в межах строго контрольованих клінічних випробувань або за спеціальними процедурами. Натомість в Україні роблять експеримент без будь-якого контролю і звітів про таке використання", - пояснила вона.

За даними Супрун, всі препарати, включені в український протокол мають недоведену ефективність і несуть потенційну небезпеку для пацієнтів. Вона додала, що ВООЗ починає клінічні дослідження препаратів від коронавірусу. Зокрема буде вивчатися ефективність чотирьох препаратів і їх комбінацій щодо дії на SARS-CoV-2.

Разом з тим, ВООЗ не рекомендує використовувати досліджувані препарати поза контрольованими клінічними дослідженнями.

"Уже є повідомлення про невдалі спроби самолікування хлорохіном в США. В результаті одна людина померла, інша перебуває в реанімації. Люди випили суміш хімічного фосфату хлорохіна, не призначену для медичного використання, почувши повідомлення про те, що хлорохін ефективний для лікування COVID-19" , - навела приклад екс-глава МОЗ.

Крім цього, за її словами, безконтрольне використання ряду рекомендованих протоколами препаратів, які потрібні пацієнтам з аутоімунними захворюваннями, може створити їх дефіцит.

"Навіть в умовах пандемії, ми не можемо відмовлятися від науки, доказів і фактів. Тим більше, коли мова йде про лікування COVID-19 і здоров'я і життя пацієнтів", - резюмувала Супрун.

Як повідомляв "Апостроф", санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що хворих коронавірусом SARS-CoV-2 в Україні планують лікувати комплексом препаратів проти малярії, ревматоїдного артриту і ВІЛ-інфекції, які показали позитивні результати в інших країнах.