RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

День літнього сонцестояння: історія свята, традиції та прикмети

У неділю, 21 червня, настане День літнього сонцестояння, який в народній традиції вважається одним з поворотних днів в році, з яким пов'язані народні прикмети та вірування.

День літнього сонцестояння 2020: коли дивитися затемнення в Україні

"Апостроф" зібрав інформацію про традиції цього дня, який з язичницьких часів був святковим у різних народів.

Найкоротша ніч в році була таким же важливим святом, як і початок нового року. Тому в цей день проводилися різні обряди і торжества.

У слов'ян день літнього сонцестояння відзначався як свято Купала. Його основні традиції були пов'язані з вогнем і водою: щоб максимально зблизитися з природою, люди обов'язково купалися у водоймах і стрибали через багаття, щоб очистити душу і тіло.

Через палаюче вогнище стрибали молоді пари: вважалося, що якщо вони не розімкнуть руки під час "польоту", то їхні відносини будуть дуже міцними.

Дівчата в цю ніч плели вінки, збирали цілющі трави, робили різні ритуали для гарного врожаю і ворожіння на любов. Наприклад, та з них, яка всю ніч танцювала біля дев'яти багать, обов'язково повинна була вийти незабаром заміж.

Випалу вранці росу збирали в посудину, вважаючи, що вона володіє омолоджуючими і цілющими властивостями. Але найголовнішим завданням в ніч на Купала був пошук квітки папороті, який, за переказами, відкриває заповітне місце зі скарбом. Також вважалося, що бажання, загадане на сонцестояння, обов'язково збудеться.

Прикмети в цей день пов'язані переважно з погодою. Негода віщувала поганий урожай. Якщо день був туманним - природа повинна була як слід нагородити людей дарами.

Свято сонцестояння мало свої традиції і в кельтських народів: вони вважали цей період часом ельфів, фей та інших міфічних істот.

У скандинавських країнах люди вважали, що в цю ніч не можна до самого світанку спати, щоб почути спів ельфів. До слова, у слов'ян зустрічати світанок також було доброю прикметою - це обіцяло міцне здоров'я на цілий рік.

Раніше "Апостроф" зібрав рекомендації на кожен день, як правильно дотримуватися релігійних обмежень під час Петрового посту, який розпочався в понеділок, 15 червня.