RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Утворює плівку, схожу на млинець: вчені з'ясували, як довго коронавірус залишається заразним на поверхнях

Дослідники з Технологічного університету Бомбея (Індія) з'ясували, що поверхні, на які потрапляють частинки з коронавірусом, залишаються заразними кілька днів - вірус зберігається під захисною плівкою, схожою на млинець.

Про результати дослідження повідомляє журнал Physics of Fluids.

Експерименти, які провели в лабораторних умовах професори Раджниш Бхардвадж і Аміт Агравал, показали, що після випаровування рідини вірус виживає в захисній плівці товщиною всього декілька нанометрів. Ця оболонка, схожа на млинець, повністю випаровується протягом різного часу, в залежності від матеріалу, на який вона потрапила.

На нержавіючій сталі і міді вірус зберігається 24 і 16 годин відповідно, на поліпропілені він може прожити понад 150 годин, на склі - більш, ніж 80 годин.

Виходячи з результатів цього дослідження, користувачам смартфонів рекомендують регулярно чистити свої екрани для захисту від COVID-19. Крім екранів телефонів, бавовна і дерево є вразливими матеріалами для коронавірусу, їх також слід регулярно і ретельно очищати.

За словами вчених, краплі рідини, що містять коронавірус, повільно випаровуються з таких поверхонь.

Як повідомляв "Апостроф", дослідження датських учених показало, що маски незначно захищають від коронавірусної інфекції.