RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

​COVID-19 дуже впливає на мозок: вчені розкрили деталі важливого дослідження

Вчені з Оксфордського університету й Імперського коледжу Лондона з'ясували, що втрата смаку і нюху при зараженні COVID-19 може бути пов'язана зі зменшенням кількості сірої речовини в мозку.

Дані дослідження опубліковано на платформі medRxiv.

Вчені проаналізували дані 782 пацієнтів, які пройшли сканування мозку до пандемії, а потім вже після. У період між першим і повторним скануванням мозку 394 пацієнтів захворіли на COVID-19.

Виявилося, що COVID-19 справив значний вплив на мозок хворих. У них спостерігалося зменшенням кількості сірої речовини в ділянках головного мозку, які пов'язані з нюховою та смаковою системою і пам'яттю.

Вчені вважають, що втрата сірої речовини в областях мозку, пов'язаних з пам'яттю, може, збільшити ризик розвитку деменції (однієї з різновидів недоумства, котре найчастіше виникає у людей похилого віку. - Ред.) у пацієнтів старшого віку в довгостроковій перспективі.

Вчені пояснюють, що, на відміну від досліджень пацієнтів після захворювання, наявність даних візуалізації до зараження допомагає уникнути ризиків того, що чинники ризику або клінічні стани можуть хибно вважатися наслідками захворювання.

Нагадаємо, "Апостроф" пояснював, чим штам Дельта відрізняється від "класичного" COVID-19 і до які відомі симптоми.