RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Обов'язкова перевірка водіїв на алкоголь: як це врятує від п'яних "трухіних"

"Слуги народу" у Раді вирішили внести зміни до 130 статті КУпАП та Кримінально-процесуального кодексу і зробити обов'язковим медичний огляд водія на алкогольне та наркотичне сп'яніння у разі ДТП хоча б з одним постраждалим.

Сайт "Апостроф" спробував розібратися, чи допоможе це уникнути повторення скандальних випадків ДТП за участю п'яних нардепів або інших можновладців.

Автори законопроекту запевняють: якщо їхня ініціатива стане законом, то змушувати водіїв проходити огляд копам доведеться примусово.

"У поліцейського є обов'язок. Закон каже: це обов'язково потрібно. Якщо людина відмовляється, ну, для цього ми маємо і КОРД й інші силові методи", - пояснив "Апострофу" нардеп Анатолій Гунько.

Але головна вада законопроекту не в цьому. Обов'язковому огляду підлягатимуть "особи, що керують транспортним засобом". І це логічно, адже пасажир може бути скільки завгодно п'яним, головне, щоб тверезий був водій.

Але якщо повертатися до скандальної ДТП за участю нардепа Олександра Трухіна, то правоохоронці так досі точно і не встановили, хто керував депутатським авто: сам народний обранець чи його тверезий товариш. І не секрет, що п'яні водії у випадках, коли починає пахнути смаженим, практикують екстрену рокіровку з тверезими пасажирами.

"Це відбувається дуже часто. Якщо зупиняють авто за підозрою в тому, що у водія можуть бути ознаки сп'яніння, одразу починаються "рухи" в салоні. Якщо не увімкнути вчасно камеру чи нема свідків, то довести, що за кермом перебував саме водій із ознаками сп'яніння – дуже проблематично", - каже "Апострофу" один із патрульних копів на умовах анонімності.

І навіть якби обов'язковий огляд на алкоголь і наркотики діяв на рівні закону в момент, коли Трухін потрапив у ДТП, то до нарколога нардеп навряд чи поїхав би, адже стверджував, що він не був за кермом.

"Наприклад, у ситуації з Трухіним проблема в тому, що не можуть встановити, хто саме перебував за кермом. Для таких ситуацій, коли незрозуміло, кого направляти на огляд, законопроект нічого не змінить", - пояснив "Апострофу" автоюрист Вадим Володарський.

Більше про проблему читайте на "Апострофі" у статті: Тотальні перевірки на алкоголь: чи врятуються українці від "трухіних" на дорогах